Mahalaukku täyttyy 400 grammasta, tuli se salaatista tai salamipizzasta. Kuva: Shutterstock
Mahalaukku täyttyy 400 grammasta, tuli se salaatista tai salamipizzasta. Kuva: Shutterstock

Esivanhemmillamme ei ollut käyttöä kalorimittarille.

Käsitykset ylipainon syistä ovat tarkentuneet valtavasti viime vuosina. Yleisselitykset, ruokavalion muutos ja fyysisen aktiivisuuden vähentyminen, ovat syventyneet muun muassa kemiallisilla yksityiskohdilla.

Nykyään tiedetään esimerkiksi, että suolistobakteerit kykenevät yhdisteillään manipuloimaan sekä makuaistia että viestejä, joita suolisto toimittaa aivoihin. Keskusyksikkömme mielihyväjärjestelmä saattaa horjahtaa niin, ettei se enää reagoikaan syömisen vapauttamiin hormoneihin normaalilla tyydytyksen tunteella, vaan alamme himoita lisää sokereita ja rasvaa.

Uuden tiedon varjoon on jäänyt ylipainon perustavanlaatuinen syy: mahalaukkumme toimintamekanismi. Kykenisimme hallitsemaan syömistämme paremmin, jos mahamme laskisi ruoan sisältämiä kaloreita. Sitä ei kuitenkaan tee, sillä se on kehittynyt ynnäämään pelkkää määrää.

Puutteen selittää lajimme evoluutiohistoria.

Kivikaudella olisi kuollut

Ruokahalun säätelymme kehittyi metsästyksellä ja keräilyllä eläneiden esi-ihmisten tarpeisiin. Heille ei ollut olennaista laskea kaloreita ja koettaa pysyä hoikkina vaan turvata energiansaanti. Lisäkilot olivat heille itse asiassa erinomainen henkivakuutus.

Kivikautisille edeltäjillemme kaloripommeista varoittava järjestelmä olisi ollut kohtalokas ominaisuus. He elivät niukkuudessa, ja aliravitsemus uhkasi tavan takaa. Niissä oloissa oli järkevää syödä aina, kun ruokaa oli tarjolla, ja syödä ähkyyn asti silloin, kun sitä oli saatavilla ylenpalttisesti. Kaloreiden karttajat olisivat kuolleet nälkään.

Esivanhempiemme peruina meihinkin on iskostunut energian rohmuamiseen erikoistunut käyttäytymismalli. Nykyisessä yltäkylläisyydessä tästä alitajuntaan jämähtäneestä opista on kuitenkin tullut rasite, joka kerryttää turhia kiloja.

Annoksissa huikeasti eroa

Otetaan esimerkki. Mietit, söisitkö lounaaksi lihapullia ja muusia vai hampurilaisaterian. Annokset ovat samankokoisia, mutta vain jälkimmäisessä piilottelee ylimääräisten kaloreiden ja lihomisen vaara.

Lihapulla-annos sisältää 500–600 kilokaloria, hampurilaisateriassa niitä on kaksin verroin. Mahalaukkusi ei sitä kuitenkaan tiedä, sillä se mittaa vain kylläisyyden tunnetta.

Kylläisyyden saavuttaakseen mahasi tarvitsee ruokaa 400 grammaa – juuri sen verran kuin lounasvaihtoehtosi painavat. Päädyt kumpaan tahansa, vasta lautasen tyhjennyttyä mahalaukkusi on venynyt riittävästi, tuntee olevansa täynnä ja lähettää aivoillesi viestin: Ruokaa on nyt kylliksi. Luukut kiinni.

Voimme siis helposti nauttia ylenpalttisesti kaloreita, kunhan ne on pakattu mahalaukullemme otolliseen määrään ruokaa. Jo parisataa ekstrakaloria joka päivä nostaa painoa viitisen kiloa muutamassa kuukaudessa.

 

Lue lisää

Toukokuun 2017 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa päätoimittaja Jukka Ruukki selvittää professori Pertti Mustajoen kanssa, miten laskutaidoton mahalaukku saa meidät huomaamattamme syömään liikaa. He antavat myös kahdeksan ohjetta, joilla kaloreiden ja kilojen kertymistä voi vähentää.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House
Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House

Niin sanottu ylivertaisuusvinouma saa epäpätevän ihmisen yliarvioimaan omaa osaamistaan ja pätevän vähättelemään itseään.

Mitä vähemmän ihminen asiasta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä. Asioista oikeasti perillä olevat taas saattavat olla taipuvaisia vähättelemään omaa osaamistaan.

Tähän psykologiassa tunnettuun ylivertaisuusvinoumaan eli Dunning–Krugerin vaikutukseen törmää esimerkiksi internetin kommenttipalstoilla. Uusi tutkimus osoittaa, että se vaikuttaa myös poliittisessa ajattelussa.

Politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Ian Anson Marylandin yliopistosta havahtui tutkimaan asiaa seuratessaan sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja Yhdysvaltain vaalien aikaan. Anson ja muut tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että sosiaalisessa mediassa paljon seuraajia saaneet kommentaattorit esittivät vaalikamppailusta varsin voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä.

”Vaalien jälkeen jotkut alkoivat puhua jopa Dunning–Kruger-presidentistä, sillä Donald Trump laukoo voimakkaita mielipiteitä asioista, joista ei kuitenkaan vaikuta tietävän paljon mitään”, Anson sanoo Psypost-verkkolehdessä.

Anson huomasi, että ylivertaisuusvinouman vaikutusta ei juurikaan ollut selvitetty politiikan tutkimuksessa. Häntä kiinnosti myös, ovatko erityisen vahvasti johonkin poliittiseen siipeen sitoutuvat ihmiset alttiimpia sille.

Anson kehitti yksinkertaisen koeasetelman testatakseen asiaa. 2600 täysi-ikäistä amerikkalaista vastasi verkkokyselyyn, jossa kartoitettiin heidän tietojaan Yhdysvaltojen politiikasta. Lomakkeessa kysyttiin esimerkiksi, kuka on Yhdysvaltain energiaministeri, kumpi puolue hallitsee tällä hetkellä edustajainhuonetta ja mihin hankkeisiin hallitus käyttää vähiten rahaa.

Koehenkilöitä pyydettiin samalla arvioimaan, miten hyvin he kokevat olevansa perillä politiikasta.

Todellinen osaaminen osoittautuikin kuviteltua vähäisemmäksi. Mitä huonommat tiedot politiikasta ihmisellä testin mukaan oli, sitä paremmaksi hän omat tietonsa arvioi. Ylipäänsä koe osoittautui valtaosalle vaikeaksi.

”Moni amerikkalainen vaikuttaa todella itsevarmalta omista tiedoistaan, koska he eivät tiedä itse, kuinka vähän he oikeastaan tietävät.”

”Vaikutus näyttää myös vahvistuvan, kun ihmiset kohtaavat toisen poliittisen laidan edustajia”, Anson kertoo.

Kokeen toisessa osassa jompaankumpaan poliittiseen laitaan vahvasti samaistuvat osallistujat pantiin pisteyttämään muiden vastauksia. Heille annettiin valmiiksi täytetty lomake, jonka kerrottiin olevan toista poliittista laitaa edustavan henkilön täyttämä. Vakaumukselliset republikaanit siis luulivat arvioivansa vankkojen demokraattien vastauksia ja toisin päin.

Vinouma vaikutti tässäkin. Mitä huonommin henkilö oli itse pärjännyt testissä, sitä todennäköisemmin hän pisteytti muiden testivastaukset puhtaasti omien poliittisten luulojensa mukaan.

”Tulokset viittaavat siihen, että amerikkalainen poliittinen keskustelukulttuuri on laajasti epäonnistunut. Kun yhden laidan edustaja kohtaa omaan puolueeseensa kuulumattoman, on varsin todennäköistä, että hän arvioi sekä omansa että toisen ihmisen poliittisen ymmärryksen väärin. Ja usein vielä niin, että hän pitää itseään pätevämpänä”, Anson sanoo.

Ansonin tutkimus julkaistiin Political Psychology -lehdessä.

Joistain viruksen kantajista löytyneet vasta-aineet vaikuttavat lupaavalta keinolta torjua tautia.

Nature Medicine -lehdessä julkaistu uusi tutkimus antaa toivoa kauan etsitystä hiv-rokotteesta. Niin sanotut laajasti neutraloivat vasta-aineet näyttävät lupaavalta lähestymistavalta. Niitä kehittyy joillekin hiv-positiivisille henkilöille.

Nämä vasta-aineet tepsivät useaan hi-viruksen kantaan, ja niillä on onnistuttu suojaamaan apinoita ihmisen hiviä muistuttavalta virukselta useita kuukausia.

Yhdysvaltain terveysviraston tutkija Malcolm Martinin johtama ryhmä räätälöi näiden laajasti neutraloivien vasta-aineiden ominaisuuksia laboratoriossa niin, että yksi ruiske tätä uutta vasta-ainecocktailia esti reesusmakakeita saamasta tartuntaa pisimmillään 20 viikon ajan.

Muunnellut vasta-aineet säilyvät koe-eläimen verenkierrossa 2–4 kertaa pidempään kuin muuntelemattomat.

Ruiskeen saaneita apinoita altistettiin kokeen aikana muunnellulle versiolle hi-viruksesta, niin sanotulle shiville. Se on laboratoriossa luotu yhdistelmä apinoiden si-virusta ja ihmisen hi-virusta. Ihmisen hi-virus on kehittynyt apinoilla luonnostaan esiintyvästä si-viruksesta, mutta ihmisen hi-virus ei tartu apinoihin.

Tutkimus on jatkoa saman ryhmän aiemmalle tutkimukselle, joka julkaistiin pari vuotta sitten Naturessa.

Vasta-aineruiske ei ole varsinaisesti rokote, sillä rokotteen ideana on virittää potilaan oma immuunijärjestelmä tuottamaan vasta-aineita viruksen nujertamiseksi. Nyt siis apinoihin ruiskutettiin näitä vasta-aineita suoraan. Niiden teho hiipuu ennen pitkää.

Kaksi kertaa vuodessa otettava vasta-aineruiske olisi silti merkittävä harppaus hiv:n torjumisessa. Vuonna 2016 maailmassa oli 37 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä, ja uusia tartuntoja tuli 1,8 miljoonaa.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tulosten soveltaminen ihmisiin on vielä kaukana. Vaikka laajasti neutraloivat vasta-aineet nyt toimivatkin apinoilla, niin kokeessa ne pitivät kurissa vain yhtä tiettyä, räätälöityä viruskantaa. Toimivan rokotteen tai vasta-aineruiskeen pitäisi tepsiä hyvin erilaisiin hi-viruskantoihin.

Myös toisenlaiset lähestymistavat ovat tuottaneet hedelmää. Science-lehti raportoi viime kuussa yhdysvaltalaisessa hiv-konferenssissa esitellyistä tutkimuksista, joita pidetään lupaavina.

Oregonin Health & Science -yliopiston tutkijat esimerkiksi ovat siirtäneet apinoiden si-viruksen geenejä sytomegalovirukseen, pistäneet sitä koe-eläimiin ja luoneet näin rokotteen, joka on kokeissa pystynyt suojaamaan apinoita tartunnalta jopa vuoden ajan.

Koska herpesviruksiin kuuluva, muunneltu sytomegalovirus säilyy hengissä rokotetun elimistössä, se tarjoaa immuunijärjestelmälle jatkuvan harjoitusvihollisen todellista sairautta vastaan. Tämä rokote ei kuitenkaan toimi läheskään aina, eivätkä tutkijat tiedä vielä, miksi.

Hi-virukseen ei ole vielä parantavaa hoitoa, mutta lääkkeet ovat kehittyneet 1980-luvulta valtavasti. Kun vielä 30 vuotta sitten tartunta oli käytännössä kuolemantuomio, nykyään hi-positiivinen ihminen voi elää tavallista elämää päivittäisen lääkityksen turvin.