Tutkijat arvioivat tarkoista videokuvista, kuinka paljon öljyä Deepwater Horizonin lähteestä pääsi mereen.
Tutkijat arvioivat tarkoista videokuvista, kuinka paljon öljyä Deepwater Horizonin lähteestä pääsi mereen.

Tutkijat kartoittivat Meksikonlahdella tapahtuneen Deepwater Horizonin öljyvuodon määrän analysoimalla videotallenteita purkautuvasta öljylähteestä.

Kun öljy-yhtiö BP:n öljynporauslautta syttyi palamaan huhtikuun 20. päivänä Meksikonlahdella, viranomaiset väittivät aluksi, että mereen pääsevän öljyvirran suuruutta ei pystytä mittaamaan. Julkisuuden paineessa he kuitenkin etsivät keinoja arvioida öljyn määrää: ensin 1000 barrelia päivässä, sitten 5000, sitten 12000, 19000 ja lopulta vieläkin enemmän.

Nyt ensimmäisessä riippumattomassa, vertaisarvioidussa artikkelissa vuodon laajuudesta tutkijat ovat vahvistaneet korkeimmat arviot. Meksikonlahden öljykatastrofi osoittautui historian laajimmaksi öljyonnettomuudeksi merellä.

Tutkijat käyttivät uutta tekniikkaa analysoidakseen vedenalaista videokuvaa lähteestä purkautuvasta öljysuihkusta. Heidän mukaansa lähde vuoti 56000-68000 barrelia öljyä päivässä - ehkä enemmänkin - kunnes se suljettiin heinäkuun 15. päivä. Heidän arvionsa merelle karanneen öljyn kokonaismäärästä on noin 4,4 miljoonaa barrelia eli tynnyriä. Se on lähellä uusimpia hallitusten neuvonantajien arvioita. Näiden arvioiden menetelmien yksityiskohtia ei kuitenkaan ole julkaistu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi tutkimus julkaistiin Science-lehden verkkosivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Halusimme tehdä riippumattoman arvion, koska ihmisillä oli käsitys, että julkaistut luvut eivät välttämättä olleet oikeita", sanoi tutkimuksen päätekijä, geofyysikko Timothy Crone newyorkilaisesta Columbian yliopistosta.

Uusi tutkimus jakaa vuodon kahteen jaksoon: huhtikuun 22. päivästä kesäkuun kolmanteen, jona aikana öljy pursusi rikkoutuneesta putkesta ja aikaan kolmannen kesäkuuta jälkeen, jolloin putki oli leikattu pois ja öljy pääsi vapaasti virtaamaan mereen.

Crone ja hänen kollegansa Maya Tolstoy käyttivät äskettäin kehitettyä visuaalista analyysitekniikkaa. Heidän mukaansa video osoittaa ensimmäisen vaiheen öljyvirran olleen noin 56000 barrelia päivässä. Sen jälkeen kun putki oli leikattu, öljyä tursusi jopa 68000 barrelia päivässä.

Tutkijat vähensivät BP:n keräämät 804 877 barrelia ja saivat lopputulokseksi koko ajalta noin 4.4 miljoonaa tynnyriä mereen päässyttä öljyä.

Crone alkoi kehittää analyysitekniikkaansa vuonna 2006 tutkiakseen vulkaanisia murtumia ja reikiä valtameren pohjassa, joista suihkuaa mineraalipitoista vettä.

Vuotavasta öljyputkesta virtaava suihku on samanlainen. Cronen kehittämässä tekniikassa vedenalaisten kameroiden tallentama tarkka videokuva seuraa veden pyörteiden liikkeitä hetki hetkeltä ja pikseli pikseliltä.

Crone ja Tolstoy sanovat toivovansa, että liittovaltio ja BP antavat riippumattomien käyttöön lisää videoita ja muuta informaatiota, jotta he ja muut tutkijat voisivat tarkentaa arvioitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla