Luontomatkailu ei ole ongelmatonta. Sen ovat saaneet tuta Yhdysvaltain länsirannikon vesissä viihtyvät miekkavalaat (Ornicus Orca). Valasturismi on tuonut sinne niin paljon laivaliikennettä ja melua, etteivät valaat enää pysty viestimään toisill...

Luontomatkailu ei ole ongelmatonta. Sen ovat saaneet tuta Yhdysvaltain länsirannikon vesissä viihtyvät miekkavalaat (Ornicus Orca). Valasturismi on tuonut sinne niin paljon laivaliikennettä ja melua, etteivät valaat enää pysty viestimään toisilleen entiseen malliin, vaan niiden on täytynyt muuttaa ääntelyään. Valaat ovat pidentäneet kutsuhuutojaan, jotta ne läpäisisivät laivamoottorien tuottaman melumuurin. Alusten läsnäollessa kutsuhuudot ovat 15 prosenttia tavallista tehokkaampia.

Alueen valaiden määrä on pysynyt ennallaan liki 30 vuotta, mutta valasturismi on kasvanut ennätysvauhtia. Viime vuosikymmenellä valaita kävi tervehtimässä jo 20 venekuntaa joka päivä. Eläinten kutsut olivat vielä silloin normaalipituisia, mutta aivan viime vuosina on ilmeisesti saavutettu kriittinen veneiden ja taustamelun määrä: 2001-2003 kutsuhuudot ovat olleet selvästi voimakkaampia.

Havainnosta kertoi Nature ja sen uutisoi mm. BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla