Korvat kaipaavat ääniä pysyäkseen tip-top-kunnossa, vihjaa kansainvälinen selvitys, jota on esitelty Yhdysvaltain akustiikan tutkijoiden vuosikokouksessa New Yo...

Korvat kaipaavat ääniä pysyäkseen tip-top-kunnossa, vihjaa kansainvälinen selvitys, jota on esitelty Yhdysvaltain akustiikan tutkijoiden vuosikokouksessa New Yorkissa. Kaupunkilaisilla näyttää nimittäin olevan parempi kuulo kuin maalaisserkuilla.

Yli 10 000 ihmisen testauksen perusteella kehnoiten kuulevat kovalle melulle altistuvat ihmiset, kuten rakennustyöläiset. Lähes yhtä huonosti on myös niillä, jotka elävät hiljaisissa oloissa maaseudulla. Orkesterimuusikot ja lentäjät, joille voimakkaat äänet ovat arkista työtä, kuulevat yllättävän hyvin.

Kuulontutkijat ovat pitkään olettaneet, että pysyvä melualtistus ei voi olla vaikuttamatta korvin. Se ei ehkä ole koko totuus. Osa tutkijoista löytää syylliseksi kovimmat äänet, ns. impulssimelun, kuten vasaraniskut metallia vasten, kaasuräjähdykset ja ampumisäänet. Impulssimelu saattaa olla korvalle haitallisempaa kuin tasainen melu.

Selvityksestä kertoi myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla