Kuva: <span class="photographer">Randy Montoya</span>
Kuva: Randy Montoya

Insinöörit tutkivat neulanpään kokoisten ”kojeidensa”, ns. MEMSien, kaasukehiä yhtä suurella innolla kuin tähtitieteilijät planeettojen ja kuiden kaasukehiä.

Insinöörit tutkivat neulanpään kokoisten ”kojeidensa”, ns. MEMSien, kaasukehiä yhtä suurella innolla kuin tähtitieteilijät planeettojen ja kuiden kaasukehiä. Nyt tutkimustulokset ovat entistä luotettavampia, sillä yhdysvaltalaisen Sandia-laboratorion kehittämä laite määrittää nopeasti pienenkin kaasukehän tilan.

Mikroelektromekaaniset järjestelmät eli MEMSit muodostuvat yhteiselle piilevylle valmistetuista mekaanisista elementeistä, kuten pienistä antureista ja rattaista sekä elektroniikasta. Niiden vakaa ja pitkäkestoinen toiminta edellyttää usein tietynlaista kaasukehää, joten niitä ympäröi kaasua sisältävä lasikupla. Koska MEMSien suorituskyky riippuu kaasukehästä niiden suunnittelijat haluavat tietää, miten kaasu käyttäytyy: pysyykö se kuplassaan? Muuttuuko kaasukehän koostumus ajan kuluessa?

Nyt Sandia-laboratoriossa on uusi laite, jolla pikkuriikkisten kaasukehien tutkiminen sujuu. Laite rusentaa MEMSistä kaasun, jota on vain muutama kymmenen litran miljardisosaa, ja analysoi sen. Laitteen varsinainen uutuus on se, että se pystyy tarkistamaan oman mittauksensa, sillä se käsittelee kaasun sarjana pulsseja, joista se saa erillisen analyysituloksen. Näin mittauksen luotettavuus kasvaa huomattavasti.

”En tiedä ketään muuta, joka osaisi tehdä tällaisia testejä”, kehuu laitteiston kehittäjä Steve Thornberg Sandia-laboratorion tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla