Koulutyössä loistavilla ja innokkaasti liikuntaa harrastavilla pojilla on nelinkertainen riski sairastua skitsofreniaan aikuisiässä, kertoo tuore oululaisväitös

Koulutyössä loistavilla ja innokkaasti liikuntaa harrastavilla pojilla on nelinkertainen riski sairastua skitsofreniaan aikuisiässä, kertoo tuore oululaisväitös .

Alun perin on arveltu, että skitsofreenikkopojat olisivat muita heikkolahjaisempia ja kömpelömpiä, todetaan kasvatustieteiden maisteri Irene Isohannin tutkimuksessa.

Tutkimusaineistona oli yli 10 000 vuonna 1966 syntynyttä pohjoissuomalaista, joita on seurattiin raskausajasta 31-vuotiaaksi. Tutkittavista 89 sairastui skitsofreniaan, 55 erilaisiin psykooseihin ja 243:lla oli muita mielenterveyshäiriöitä.

Kuudesta skitsofreniaan sairastuneesta menestyjäpojasta viisi oli perheen esikoisia, joka antaa aihetta kysyä sitä, sälytetäänkö ensimmäisen lapsen harteille liikaa paineita. Isohanni korostaa Kaleva-lehden haastattelussa, että merkitsevästä riskistä huolimatta löydös saattaa olla myös sattuma.

Toisaalta myös heikko koulumenestys saattaa ennakoida mielenterveyshäiriöitä. Isohannin mukaan luokalle jäänti tai erityiskoulun käynti voivat lisätä sairastumisvaaran jopa kolminkertaiseksi. Myös huonot arvosanat 16-vuotiaana löytyvät monen persoonallisuushäiriön ja alkoholiongelman taustalta. Varhain - 16-22-vuotiaana - puhjenneet mielenterveyspulmat olivat yhteydessä matalaan koulutustasoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla