Xenobus laevis -sammakon katkennut jalka saatiin kasvamaan uudelleen. Kuva: Wikimedia Commons
Xenobus laevis -sammakon katkennut jalka saatiin kasvamaan uudelleen. Kuva: Wikimedia Commons

Uusi jalka kasvoi, kun tynkää haudottiin oikeilla aineilla.

Kun sisilisko pudottaa häntänsä, se kasvaa takaisin. Ihminen ei vastaavaan pysty, vaikka meidänkin kudoksemme kyllä uusiutuvat tehokkaasti.

Nyt tutkijat ovat ottaneet askeleen eteenpäin uusien raajojen kasvattamisessa. He onnistuivat kasvattamaan afrikkalaiselle sammakkolajille uuden takajalan bioreaktoriksi kutsutun välineen avulla.

Tämä sammakkolaji ei normaalisti kykene kasvattamaan raajojaan uudestaan, joten tutkimus on kiintoista. Tulokset julkaistiin Current Biology -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuftsin ja Harvardin yliopistojen tutkijan Michael Levinin johtama ryhmä leikkasi sammakolta toisen takajalan irti ja sitoi haavan päälle pienen laatikon, bioreaktorin, joka oli silattu progesteronia sisältävällä geelillä. Progesteronilla eli keltarauhashormonilla on osansa haavojen paranemisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Amputaatiohaava hautui bioreaktorissa yhden vuorokauden, jonka jälkeen haavan paranemista seurattiin. Jalka alkoi kasvaa takaisin kuukausien aikana. Yhdeksän kuukauden päästä sammakolle oli kasvanut hieman melaa muistuttava raaja, jota se pystyi auttavasti hyödyntämään uidessaan.

Vanhan veroinen jalka ei ollut. Saavutus on kuitenkin hieno siihen nähden, että normaalisti tällaiselle sammakolle kasvaa menetetyn raajan tilalle vain eräänlainen lyhyt piikki. Näin kävi myös kokeessa niille sammakoille, joiden haavoja ei haudottu tutkijoiden kehittämässä bioreaktorissa.

Tutkijat kirjoittavat, että tynkään muodostui nähtävästi blasteema eli solurypäs, josta uudet kudokset kasvavat. Lähes millään aikuisella eläimellä näin ei tavallisesti käy.

Tutkijat parantelevat nyt bioreaktorissa käytettyä kemikaalicocktailia. Toisessa, yhä käynnissä olevassa tutkimuksessaan paraneminen on tehostunut niin, että raaja kasvaa eheämmin ja siihen muodostuu jopa varvasmaisia rakenteita. Tätä tutkimusta ei vielä ole julkaistu.

Kiintoisaa on, että vuorokauden hoito riitti käynnistämään raajan uusiutumisen.

”Hyvinkin lyhyt stimulaatio voi välittää elimistölle monimutkaisen ohjeistuksen”, Levin kommentoi New Scientist -lehdessä.

Raajojen kasvattamisesta ihmiselle ollaan vielä todella kaukana, mutta Levin on toiveikas. Pitäisi vain löytää oikea cocktail vastaavaan bioreaktoriin, hän sanoo.

”Kehosi kyllä tietää, miten raaja kasvatetaan. Se on tehnyt sen jo – alkionkehitysvaiheessa”, Levin lupailee.

Vierailija

Sisäelimiä en osaa ehkä uusia, mutta uskoisin osaavani kasvattaa esimerkiksi sormen menetetyn tilalle.
Pitää vain kovasti keskittyä kasvaviin ajatuksiin. =D

Toimivaa siitä tuskin tulisi, mutta sellainen keloidisesta arvesta muodostuneen sormen irvikuvan uskoisin saavani puskettua ilmoille.

Vahva itseluottamus on tunnetusti puoli regeneraatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla