Tällä hetkellä merenpinta nousee noin kolme milliä vuodessa, mutta ilmaston lämpeneminen kiihdyttää tahtia. Ilmakuva Tangierista, Virginian osavaltiosta Yhdysvalloista elokuulta. Kuva: Adrees Latif / Reuters
Tällä hetkellä merenpinta nousee noin kolme milliä vuodessa, mutta ilmaston lämpeneminen kiihdyttää tahtia. Ilmakuva Tangierista, Virginian osavaltiosta Yhdysvalloista elokuulta. Kuva: Adrees Latif / Reuters

Satelliittimittaukset osoittavat, että valtamerten pinta on noussut seitsemän senttiä 25 viime vuoden aikana ja tahti vain kiihtyy.

Valtamerten pinta nousee kiihtyvää tahtia, osoittaa uusi Pnas-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Merenpinnan nousun kiihtyminen on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Nyt julkaistu tutkimus perustuu 25 vuoden aikana tehtyihin satelliittimittauksiin meristä.

Coloradon yliopiston professori Steve Neremin johtamassa tutkimuksessa mittaukset näyttävät merenpinnan nousseen seitsemän senttiä vuodesta 1993. Tällä hetkellä merenpinta nousee noin kolme milliä vuodessa, mutta ilmaston lämpeneminen kiihdyttää tahtia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havaintojen perusteella voidaan laskea, että merenpinnan nousu kiihtyy vuodessa 0,08 milliä, mikä tarkoittaa, että vuosisadan lopulla vauhti on jo sentin vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos mitään ei tehdä, vuonna 2100 merenpinta on noussut jo 65 senttiä. Tämä on linjassa ilmastomallien kanssa, jotka ennustavat 52–98 sentin nousua skenaariossa, jossa päästöt säilyvät ennallaan.

Merenpinnan nousu johtuu valtamerten lämpölaajenemisesta ja napajäätiköiden sulamisesta.

Valtameret imevät itseensä suurimman osan lisääntyneestä lämmöstä. Jopa 90 prosenttia lämmöstä päätyy meriin, ja lämpölaajeneminen selittää noin puolet 25:n viime vuoden aikana tapahtuneesta merenpinnan noususta.

Suurin kiihdyttävä tekijä on kuitenkin nyt jo jäätiköiden sulaminen. Se voi tulevaisuudessa tarkoittaa, että merenpinta nousee vielä arvioituakin enemmän.

”Ennusteemme perustuu siihen oletukseen, että merenpinnan muutos noudattaa viimeisen 25 vuoden aikana havaittua. Kuitenkin kun huomioidaan jäätiköillä jo nyt tapahtuvat suuret muutokset, tämä ei ole todennäköistä”, Nerem sanoo Cires-ilmastotutkimuskeskuksen tiedotteessa.

Neremin mukaan arvio 65 sentin noususta on alakanttiin. Tutkimus jatkuu ja tulevaisuudessa satelliittimittauksista saadut pidemmät aikasarjat tarkentavat kuvaa.

”Tämä vahvistaa sen, mitä olemme kauan pelänneet. Grönlannin ja Etelämantereen länsiosien jäätiköiden odotettua nopeampi sulaminen kiihdyttää merenpinnan nousua jo aiemmin kuin ajattelimme”, kommentoi ilmastotieteilijä Michael Mann CNN:lle. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Ennen teollistumista merenpinnan taso pysytteli tuhansia vuosia tasaisena. 1900-luvulla meret nousivat noin 20 senttiä.

SamBody
Seuraa 
Viestejä8513

Vielä jokin aika sitten se oli 6 metriä! Tätä menoa saamme kuulla merenpinnan laskevan dramaattisesti vuosisadan loppuun mennessä (sic!) jo parin vuoden päästä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 20
  • alas 16
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Varmaan tuommoinen extrapolointi ja mallinnus sallitaan. Sitä käyttävät IPCC:n palkkaamat ilmastoteologit. Tosin muutama vuosi sitten nousu oli 6 m. Kymmenen vuoden kuluttua IPCC:n teologien ehdottoman totuudellinen nousu on 6 cm.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

  • ylös 16
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla