Ilmakehän ylimääräinen lämpö uppoaa valtaosin meriin. Kuva: Nirav Umaretiya / Wikimedia Commons
Ilmakehän ylimääräinen lämpö uppoaa valtaosin meriin. Kuva: Nirav Umaretiya / Wikimedia Commons

Kasvihuonekaasujen aiheuttama lämpeneminen on uponnut valtaosalta meriin, vahvistaa ajallisesti entistä kattavampi tutkimus.

Ilmakehä on lämmennyt kasvihuonekaasujen vuoksi noin asteen esiteollisesta ajasta. Valtaosa eli yli 90 prosenttia ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä on kuitenkin uponnut meriin.

Valtamerten huiman lämpönielun vahvistaa kansainvälinen tutkimusryhmä, joka on arvioinut merten lämpenemistä 1800-luvun lopulta nykypäiviin asti.

Vuodesta 1871 meriin on vajonnut energiaa yhteensä niin paljon, että se vastaa tuhatkertaisesti ihmiskunnan vuotuista energiankulutusta, kertovat tutkijat Oxfordin yliopiston tiedotteessa.

The Guardian -lehti havainnollistaa ilmiötä vielä tehokkaammin: lämpöä on tullut yhtä paljon kuin tulisi siitä, että puolitoista Hiroshiman atomipommia räjäytettäisiin joka sekunti 150 vuoden aikana.

”Yritän olla tekemättä tuollaista vertausta pelkästään siksi, että se on mielestäni huolestuttava. Meillä on tapana verrata lämpenemistä ihmisen energiankulutukseen, jotta se pelottaisi vähemmän”, kommentoi tutkimusta johtanut Oxfordin yliopiston professori Laure Zanna.

Merten lämpeneminen lietsoo paitsi pinnannousua lämpölaajenemisen vuoksi myös hirmumyrskyjä, jotka saavat energiansa valtameristä. Samalla meret toimivat eräänlaisina puskureina, jotka jarruttavat ilmakehän lämpenemistä. Ilmasto kuumenisi paljon nopeammin ilman merien lämpö- ja hiilinielua.

Uusi koko maapallon meret kattava yhteenveto lämpötiloista alkaa vuodesta 1871 ja ulottuu vuoteen 2017 asti. Arvio perustuu suoriin mittauksiin sekä matemaattiseen malliin, joka kuvaa lämpötilan leviämistä merivirtojen mukana.

Alun perin malli kehitettiin kuvaamaan hiilidioksidin levittäytymistä vesimassoihin. Menetelmän ideana on ikään kuin maalata valtamerten pinta erivärisillä, lämpötilaa edustavilla pisteillä. Sitten seurataan, miten ne ajan oloon päätyvät meren eri kerroksiin ja alueille.

”Jos tiedämme, mikä oli meren pintalämpötilan poikkeama Pohjois-Atlantilla 1870, voimme arvioida sen vaikutusta lämpötilaan syvällä Intian valtameressä vuonna 2018”, selittää geotieteiden professori Samar Khatiwala Oxfordin yliopistosta.

Lämpötilamittaukset ovat yleensä rajoittuneet 700 metrin syvyyteen. Uudella menetelmällä voidaan paremmin arvioida, miten lämpö liikkuu ja varastoituu syvempiin kerrostumiin.

Lämpö ei jakaudu meriin tasaisesti. Esimerkiksi puolet Atlantin lämpenemisestä keskileveysasteilla 1950-luvulta johtuu merivirtojen muutoksista. Niiden takia vyöhykkeelle kulkeutuu lisää lämpöä muualta.

”Lämpötilojen rekonstruktiomme pitää yhtä muiden suoriin mittauksiin perustuvien arvioiden kanssa ja antaa näyttöä lämpenemisestä ennen 1950-lukua”, Zanna sanoo.

Tutkijat laskivat Pnas-tiedelehdessä, että vuosien 1955–2017 välillä keskimääräinen lämmön imeytyminen oli 0,3 wattia neliömetriä kohden ylimmässä kahdessa kilometrissä. Sen alapuoliset syvyydet lämpenivät vain kymmenesosan siitä.

Viime marraskuussa toinen tutkimusryhmä kohautti julkaisemalla Naturessa tutkimuksen, jonka mukaan viime vuosina valtamerien lämpeneminen on ollut jopa 60 prosenttia suurempaa kuin hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC on arvioinut.

Naturen tutkimukseen oli päässyt kuitenkin virhelaskelmia, ja tekijät ovat joutuneet madaltamaan arviotaan ja muuttamaan sitä epävarmemmaksi.

Tutkimuksen päätekijä Ralph Keeling Scrippsin valtameritutkimuslaitoksesta kertoo phys.org-tiedeuutissivustolla, että he arvioivat yhä valtamerten lämmenneen enemmän kuin IPCC. Kuitenkin tulosten epävarmuus on sitä luokkaa, että tutkijat eivät enää katso voivansa antaa selvää arviota lämpenemisen suuruudesta.

Oli miten oli, valtameret lämpenevät, eikä se ole hyvä juttu. Lämmetessään ne myös menettävät kykyään imeä hiilidioksidia. Se taas on omiaan voimistamaan ilmakehän lämpenemistä.

Käyttäjä4369
Seuraa 
Viestejä679
Liittynyt21.6.2017

Meret imevät lämpöä atomipommillisen sekunnissa

Meret ”kuulemma” lämpenevät hallitsemattomasti. Hiukan epäilyksiä herättää, että nämä tutkijat väittävät, että merten keskilämpötila (alueella 0-2 km syvyyteen) tunnetaan +- C-asteen neljässadasosan tarkkuudella. Maallikko sanoisi, että tarkkuus lienee +- muutamia kokonaisia asteita. Kyseessähän ovat siis kaikki meret etelästä pohjoiseen. Merten lämpösisällön yksikkö “zettajoules”, on tietysti käsittämätön. Yhtä käsittämätöntä tuntuu olevan ppm (parts per million), jota sitkeästi tarjotaan...
Lue kommentti

esko

SamBody
Seuraa 
Viestejä6268
Liittynyt3.5.2008

Meret imevät lämpöä atomipommillisen sekunnissa

"The Guardian -lehti havainnollistaa ilmiötä vielä tehokkaammin: lämpöä on tullut yhtä paljon kuin tulisi siitä, että puolitoista Hiroshiman atomipommia räjäytettäisiin joka sekunti 150 vuoden aikana." Guardian -lehti pissii silmään vielä tehokkaammin: se julistaa lämpenemistä josta ei mitään läheisestikään luotettavaa mittaustietoa ole!
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.