Kalanviljelyä Färsaarilla. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Faroese.fishfarm.jpg>Wikimedia Commons</A>.</span>
Kalanviljelyä Färsaarilla. Kuva: Wikimedia Commons.

Maailman ruoan tarpeen tyydyttämiseen tarvitaan uusia keinoja, tutkijat sanovat.

Valtameristä voisi tulla nykyistä suurempi ihmisravinnon lähde, jos meriä hyödynnettäisiin paremmin. Näin päätellään tutkimuksessa, joka julkaistiin äskettäin BioScience-lehdessä.

Kun maapallon väkiluku kasvaa, makean veden ja viljelymaan puute johtavat siihen, että maanviljely ei riitä tuottamaan tarpeeksi ruokaa vastaamaan kysyntää. Näin väittää Carlos Duarte Baleaaristen saarten yliopistosta.

Makeanveden kalanviljely lisääntyy, mutta sen riippuvuus makeasta vedestä rajoittaa sen kasvua pitkällä aikavälillä. Kalankasvatuksessa merivedessä olisi suurempi potentiaali.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se onkin nousussa: tuotanto on lisääntynyt kymmenkertaiseksi 30 vuodessa. Duarte kollegoineen kuitenkin väittää, että kasvun jatkuminen edellyttää tekniikoiden muuttamista niin, että mereneläville tarjottu ruoka on itsessään tuotettu kasvattamoissa merellä sen sijaan, että kaloja ruokittaisiin maataloudessa tuotetulla rehulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä päämäärä on heidän mukaansa saavutettavissa, jos ravintoketjun alapään eläimiä, esimerkiksi leviä ja planktonia myös viljellään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla