Merenpinnan nousu kuluttaa rantaa South Nags Headissa, Pohjois-Carolinan edustan Outer Banks -saarilla. Taloja on yritetty pelastaa jatkamalla tukipylväitä ja kasaamalla hiekkasäkkejä. Kuva: Pekka Mykkänen
Merenpinnan nousu kuluttaa rantaa South Nags Headissa, Pohjois-Carolinan edustan Outer Banks -saarilla. Taloja on yritetty pelastaa jatkamalla tukipylväitä ja kasaamalla hiekkasäkkejä. Kuva: Pekka Mykkänen

Pinta nousi 14 senttiä, mutta ilman ilmaston lämpenemistä merenpinta olisi voinut jopa laskea.

Merenpinta kohosi 1900-luvulla nopeammin kuin kertaakaan 3 000 viime vuoden aikana, selvitti tuore kansainvälinen tutkimus.

Maapallon meret nousivat viime vuosisadalla 14 senttimetriä. Ilman ilmaston lämpenemistä merenpinta olisi tutkijoiden arvion mukaan noussut korkeintaan seitsemän senttiä, tai jopa laskenut kolmisen senttimetriä.

Merenpinnan vaihtelua selvittääkseen tutkijat yhdistivät tietoja yhteensä 24 paikasta eri puolilta planeettaa. Merkkejä merenpinnan muutoksista etsittiin soilta, koralliriutoilta ja arkeologisilta kaivauksilta. Niihin yhdistettiin 66 eri mittauspaikan vuoroveden mittaukset 300 viime vuoden ajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuosisadan voimakkaan nousun lisäksi datasta hahmottui myös merenpinnan huomattava lasku keskiajalla. Vuosina 1000–1400 merenpinta laski kahdeksalla senttimetrillä. Samaan aikaan maapallon lämpötila laski 0,2 celsiusasteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”On silmiinpistävää, että tämä merenpinnan muutos liittyy vähäiseen viilenemiseen”, kommentoi apulaisprofessori Robert Kopp Rutgersin yliopiston Maan ja planeettojen tutkimuksen laitokselta.

Vertailun vuoksi: maapallon keskilämpötila on nykyisin noin asteen korkeampi kuin 1800-luvun lopussa.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

SamBody
Seuraa 
Viestejä8744

"Vertailun vuoksi: maapallon keskilämpötila on nykyisin noin asteen korkeampi kuin 1800-luvun lopussa."

...ja noin asteen alhaisempi kuin keskiajan lämpökaudella. 1800-luvun lopussa = pikkujääkauden lopussa.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 24
  • alas 9
Käyttäjä1762
Seuraa 
Viestejä7

Tuo jutussa kuvattu talo taitaa olla yksi maailman kuvatuimpia rantamökkejä. Olen kauan sitten ko. paikalla vieraillut. Onhan siellä samanlaisia rakennuksia useampiakin, mutta eroosio tuollaisilla hiekkadyyneillä ei ole mitenkään poikkeavaa. Ja turha on syyttää siitä merenpinnan nousua. Rantaviivan muodolla ja rannikon merivirroilla on paljon suurempi merkitys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla