Kuva: <span class="photographer">Terry Hughes</span>
Kuva: Terry Hughes

Suojeluohjelmilla voidaan ostaa lisäaikaa uhanalaisille ekosysteemeille.

"Valtamerien tuhoista puhutaan niin paljon, että hyvät uutiset jäävät jalkoihin”, totesi meribiologian professori Nancy Knowlton Smithsonian instituutista Yhdysvaltain tieteidenedistämisseuran vuosikokouksessa Chicagossa.

"Menestystarinoita on kuitenkin paljon", jatkoi
valtameritutkimuksen professori Jeremy Jackson kalifornialaisesta Scripps-instituutista.

Jacksonin tutkimusten mukaan esimerkiksi kalastukselta rauhoitetut Tyynenmeren koralliriutat voivat melko hyvin, ja ne myös tuntuvat sietävän muita paremmin ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyviä uutisia kertoivat myös Joshua Cinner australialaisesta James Cook –yliopistosta sekä Andrew Rosenberg New Hampshiren yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Molemmat esittelivät onnistuneita esimerkkejä ylikalastuksen hillitsemisestä ja kalakantojen toipumisesta niin Australiassa kuin Yhdysvalloissa. "Suojelun avulla useimmat kalakannat voitaisiin saada elpymään kymmenessä vuodessa," Rosenberg esitti.

Tutkijat painottavat, etteivät suojeluohjelmat toki ratkaise ilmastonmuutosta, mutta niiden avulla voidaan ostaa ekosysteemeille edes hieman lisää aikaa.

"Lämpeneminen näyttää luultua pahemmalta" totesi tosin hallitustenväliseen ilmastopaneeliin (IPCC) kuuluva Chris Field Stanfordin yliopistosta tiedotustilaisuudessa tänään.

"Tuoreimpien tulostemme mukaan kasvihuonepäästot lisääntyivät 2000-2007 jopa enemmän kuin synkimmissä ennusteissamme", Field sanoi.

"Yksikään maa ei kyennyt vähentämään päästöjään, mutta eniten ne kasvoivat nopeasti kehittyvissä maissa kuten Intiassa ja Kiinassa, jotka ovat rajusti lisänneet hiilipohjaista energiantuotantoaan."

Sisältö jatkuu mainoksen alla