Koiraterapiaa kokeillaan Alzheimer-potilaille.
Koiraterapiaa kokeillaan Alzheimer-potilaille.

Suomalaistutkimus voi helpottaa taudin tunnistamista. 

Alzheimerin taudin kehittymistä voidaan seurata selkäydinnesteestä tehtävillä merkkiainemäärityksillä, osoittaa Toni Seppälä väitöstutkimuksessaan Itä-Suomen yliopistossa.

Merkkiaineiden pitoisuudet selkäydinnesteessä heijastavat hyvin niitä Alzheimerin taudin aiheuttamia muutoksia, jotka voidaan havaita aivoista otetuissa koepaloissa. Kyseisten merkkiaineiden, amyloidi beta42- ja tau-proteiinien, kertyminen aivoihin on taudille tyypillistä, ja niiden pitoisuuden muutokset kielivät taudin etenemisestä.

Tutkimus oli ensimmäinen, jossa elävien potilaiden aivonäytteissä havaittiin samanlaisia muutoksia kuin selkäydinnesteessä. Aiemmin yhteys on havaittu ruumiinavausnäytteiden perusteella ja aivojen isotooppikuvauksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seppälä totesi, että selkäydinnesteen amyloidipitoisuus on matala Alzheimer-potilailla, joiden aivoissa on runsaasti amyloidia. Korkea tau-pitoisuus selkäydinnesteessä taas kertoo suurentuneesta tau-proteiinin määrästä myös aivokudoksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selkäydinnesteen merkkiaineita voidaan käyttää taudin tunnistamisessa varsinkin silloin, kun kyse on dementia- tai käytösoireisista potilaista, joiden oireet viittaavat taudin epätyypilliseen muotoon. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla