Merkuriuksen pinta heijastaa hyvin vähän valoa. Nyt siihen on ehkä löytynyt selitys – komeettojen pöly. Kuva: Nasa
Merkuriuksen pinta heijastaa hyvin vähän valoa. Nyt siihen on ehkä löytynyt selitys – komeettojen pöly. Kuva: Nasa

Pöly lienee peräisin komeetoista.

Sisäplaneetta Merkuriuksen pinta on hyvin tumma ja heijastaa vähemmän valoa kuin oma Kuumme. Planeettojen tutkijat ovat pohtineet, mistä Merkuriuksen tummuus johtuu. Uuden idean mukaan se kertyy ehkä hiilipölystä, joka on irronnut ja kasaantunut hitaasti komeetoista.

Kun komeetat tulevat Auringon ja samalla Merkuriuksen lähelle, ne kuumenevat ja niistä irtoaa silloin pölyä. Pinnan pölyttäminen on saattanut kestää miljardeja vuosia.

Kaasukehättömät kappaleet kuten Merkurius tummuvat esimerkiksi mikrometeoriittien iskuista ja aurinkotuulen tuomista hiukkasista. Aurinkotuuli tuo pintaan rautaisia nanohiukkasia.

Merkuriuksesta otetut spektrikuvat paljastavat, että planeetan pinnalla toki on rautaa pieninä hiukkasina. Ne eivät kuitenkaan riitä tummentamaan planeettaa. Komeettojen pöly pystyy siihen.

”Komeetasta irronneesta pölystä jopa neljännes on hiiltä”, sanoo Megan Bruck Syal Brownin ylipoistosta.

Syal pystyi osoittamaan mallinnuksen avulla, kuinka paljon komeetasta irronnutta ainesta laskeutuu Merkuriukselle. Pitkän pölypommituksen jälkeen Merkuriuksen pinnasta on Syalin mukaan 3–6 prosenttia hiilipölyä.

Kokeet osoittivat, että hiilipöly voi vähentää heijastuvaa valoa aina pisteeseen, jossa pinnasta heijastuu vain viisi prosenttia siihen osuvasta valosta. Tämä luku täsmää Merkuriuksen tummimpiin kohtiin.

Hiilipöly on kuin näkymätöntä maalia. Merkurius saattaakin olla maalattu planeetta. Pölystä kertoivat Brownin yliopisto ja Nature Geoscience