Pian Massenger rysähtää 14 000 kilometrin tuntivauhdilla Merkuriukseen . Kuva: Nasa
Pian Massenger rysähtää 14 000 kilometrin tuntivauhdilla Merkuriukseen . Kuva: Nasa

Polttoaine on ehtymässä.

Planeetta Merkuriuksen kartoittaneen Messenger-luotaimen loppu on lähellä. Sen ajoaine on ehtynyt. Siksi se paiskautuu viimeistään toukokuun alussa noin 14 000 kilometrin tuntinopeudella planeettaan.

Messenger kiersi Aurinkokunnan sisintä planeettaa kolmisen vuotta. Luotaimen ansiosta planeetta on nyt kartoitettu täysin ja sen geologia tunnetaan hyvin.

Lämmöltä suojaavan kilven takana Messengerin laitteet kuvasivat ja mittasivat magneettikenttää. Kyydissä oli myös neljä alkuaineiden koostumusta mittaavaa spektrometriä.

Planeetta Merkurius tarjosi monia yllätyksiä Messengerin mittalaitteille. Merkuriuksella on esimerkiksi ohut kaasukehä, jonka koostumus vaihtelee Merkuriuksen "vuodenaikojen" mukaan. Kaasukehä koostuu enimmäkseen natrium- ja happiatomeista.

Kuumalta planeetalta löytyi myös jäätä, vaikka planeetan pinnan lämpötila on paikoin 400 astetta celsiusta. Jää lepää syvällä kraatterien pohjissa.

Merkuriuksen pinta on harvinaisen tumma. Pinnassa lienee hiilipölyä, joka on irronnut Auringon ja Merkuriuksen lähelle tulleista komeetoista.

Merkuriuksella on myös magneettikenttä. Planeetan ydin on rautaa. Sen pinnalla on joskus valunut paljon laavaa.

Messengerin matka lähelle Aurinkoa oli mutkikas. Pitkällä reitillä säästettiin polttoainetta, kun luotain hyödynsi eri taivaankappaleiden painovoimaa.
Messenger kiersi esimerkiksi Auringon 15 kertaa ja asettui lopulta Merkuriuksen satelliitiksi maaliskuussa 2011.

Planeettaa oli ennen Messengeriä kartoittanut ja tutkinut vain Nasan Mariner 10 -luotain vuosina 1974 ja 1975, kun se matkasi kohti Venusta. Mariner ehti kartoittaa vain alle puolet Merkuriuksen pinnasta.

Luotamien matkan päättymisestä kertoi muun muassa Colorado Boulder -yliopiston tiedote.

offmind
Seuraa 
Viestejä16199
Liittynyt19.8.2008

Messenger-luotain paiskautuu kohta Merkuriuksen pintaan

JPI 18.04.2015 klo 12:37 Tuossa ei kerrottu mikä aiheuttaa Messengerin törmäämisen Merkuriuksen pintaan, polttoaineen loppuminen kun ei sinänsä ole riittävä syy. Siis mitkä mekanismit saavat ilmakehätöntä planeettaa kiertävän stelliitin törmäämään sen pintaan = mistä aiheutuu orbital decay? Jostakin luin että kyseessä on siitä että kiertorata muuttuu Auringon painovoiman vaikutuksesta eksentrisemmäksi. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kozain_resonanssi
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams