Monet’n maalaama maisema näyttäisi kaihin takaa tältä. Kuva: <span class="photographer">Michael Marmor</span>
Monet’n maalaama maisema näyttäisi kaihin takaa tältä. Kuva: Michael Marmor

Silmäsairaus teki Degas’n ja Monet’n maailmasta sumean.

Maailmankuulu taidemaalari Claude Monet kärsi kaihista ja Edgar Degar verkkokalvosairaudesta, mikä sumensi heidän näkönsä. "Taitelijat tuskin tarkoittivat maalauksiaan aivan sellaisiksi kuin ne maalasivat", silmälääkäri Michael Marmor Stanfordin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta uskoo.

Väitteensä tueksi Marmor simuloi tietokoneella, millaisina maalarit mallinsa näkivät. Tämän teki mahdolliseksi se, että kummankin taiteilijan silmäsairaudet on tarkasti dokumentoitu.

Tulos on hämmästyttävä: Degas tuskin näki oman siveltimensä vetoja, ja Monet’n maalaama kaarisilta Givernyssä näytti kaihin takaa katsottuna tummalta ja sumealta. Taiteilijan ennen niin kirkkaat värit vaihtuivatkin maalauksissa ruskeisiin ja keltaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Degas ja Monet olivat kumpikin impressionisteja, joiden tyyli oli vakiintunut jo ennen silmäsairauden iskemistä. Samaan aikaan kun näkö heikentyi, teokset muuttuivat kuitenkin abstraktimmiksi. Marmor uskoo, ettei muuntuminen ollut tarkoituksellista, vaan rappeutuvan näön syytä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso diasarja teoksista kaksikon silmin nähtynä Stanfordin yliopiston sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla