Magnesiumin ja boorin yhdiste on suprajohde 38 kelvinin lämpötilassa, PhysicsWeb verkkolehti kertoo. Aiempi metalleilla saavutettu suprajohtavuus on vaatinut alle 23 kelvinin läm...

Magnesiumin ja boorin yhdiste on suprajohde 38 kelvinin lämpötilassa, PhysicsWeb verkkolehti kertoo. Aiempi metalleilla saavutettu suprajohtavuus on vaatinut alle 23 kelvinin lämpötilaa. Suprajohteella ei ole sähkönvastusta lainkaan.

Magnesiumdiboridi ei tarkkaan ottaen ole metalliseos, mutta kuitenkin lähempänä metalleja kuin keraameja, joilla suprajohtavuus saavutetaan vielä korkeammissa lämpötiloissa. Keraameista on kuitenkin paljon vaikeampi tehdä johtimia kuin metalleista.

Magnesiumdiboridin ominaisuuksista kertoi japanilainen tutkija Jun Akimitsu Sendaissa hiljattain pidetyssä alan kansainvälisessä kokouksessa. Harppaus niobium-germaniumin 23 kelvinistä (-250 astetta celsiusta) magnesiumdiboridin 38 kelviniin (-235 astetta celsiusta) on suuri, sillä magnesiumdiboridin jäähdyttämiseen riittää nestemäinen vety paljon kalliimman nesteheliumin sijasta.



Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla