Taiteilijan hahmotelma siitä, miltä Tall el-Hammamin palatsi olisi näyttänyt ennen tuhoutumistaan meteoriitin räjähdyksessä. Kuva: <span class="photographer">Allen West and Jennifer Rice, CC BY-ND</span>
Taiteilijan hahmotelma siitä, miltä Tall el-Hammamin palatsi olisi näyttänyt ennen tuhoutumistaan meteoriitin räjähdyksessä. Kuva: Allen West and Jennifer Rice, CC BY-ND

Avaruuden kivi ehkä räjähti muinoin kaupungin yllä nykyisen Jordanian alueella. Se voi selittää Raamatun kuulun tarinan.

Kuolleenmeren alueelle iski kauan sitten suuri meteoriitti, jonka aiheuttama tuho ylsi raamatullisiin mittoihin.

Uusi tutkimus Scientific Reports -julkaisusarjassa kertoo, että tuhannen Hiroshiman pommin veroinen räjähdys ilmassa tuhosi aikansa suurkaupungin, ympäröivän tasangon ja kasvitkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuhoutunut kaupunki tunnetaan nykyään nimellä Tall el-Hammam.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tall el-Hammam on vain raunio kukkulan päällä Kuolleenmeren koillisreunalla nykyisessä Jordaniassa. Noin 3 600 vuotta sitten se oli alueensa metropoli.

Se oli monin verroin suurempi kuin sen ajan Jerusalem ja Jeriko. Yhteensä alueella eli arviolta 50 000 ihmistä.

”Ihmiskunnan varhainen kulttuurillinen monimuotoisuus kehittyi juuri täällä”, kuvaa geologi James Kennett tiedotteessa.

Kalifornian Santa Barbaran yliopiston emeritusprofessori Kennett oli yksi tutkijoista, jotka analysoivat raunioita.

Tall el-Hammamin raunioita on tutkittu kauan. Raunioissa näkyy yhä muinaisten rakennusten ja muurien jäänteitä.

Muinaisen kaupungin jäänteistä on löytynyt merkkejä muinaisesta tulimyrskystä, joka muun muassa muutti ruukkujen ulkopinnan lasiksi. Rauniot ovat nykyisen Jordanian alueella. Kuva: University of California at Santa Barbara

Vuosia sitten kaivauksissa löytyi selittämätön, puolitoista metriä paksu kerrostuma hiiltä, tuhkaa, ja sulanutta metallia.

1 650 vuotta ennen ajanlaskun alkua kaupungissa raivosi niin hurja tulimyrsky, että saviruukkujen ulkopinnat sulivat lasiksi. Tähän vaadittiin yli kahdentuhannen asteen lämpötiloja.

Raunioiden tarkastelu ja jäänteiden tutkimukset laboratoriossa paljastivat, että vain yksi luonnonilmiö voi selittää moisen pätsin. Päätelmä on se, että noin 3 600 vuotta sitten avaruudesta syöksyi kymmenien metrien kokoinen kappale, joka räjähti korkealla Tall el-Hammamin yllä.

Tuhon laajuus vastasi Tunguskassa nähtyä. Lähihistorian isoin meteorin tai komeetan räjähdys tuhosi yli 2 000 neliökilometriä metsää Siperiassa vuonna 1908.

Tall el-Hammamin taivaalla räjähti tavallaan parinkymmenen megatonnin ydinpommi. Tuota luokkaa oli Tunguskan räjähdyksessä vapautunut energia. Se vastaa yli tuhatta Hiroshiman atomipommia. Tällainen lämpöisku sulattaa tiiliä ja muuttaa kivien mineraalirakennetta. Mineraaleihin syntyy niin sanottuja šokkilamelleja.

”Ehkä suurin löydös tästä kerrostumasta olivat kvartsin šokkilamellit. Niiden syntymiseen vaaditaan uskomatonta painetta. Kvartsi on yksi kovimmista mineraaleista”, Kennett kuvailee.

Tulivuoren purkaukset ja maanjäristykset eivät riitä synnyttämään kvartsiin šokkilamelleja. Tällaisia kvartsin muodonmuutoksia on tavattu vain ydinkokeiden jäljiltä tai meteoriittien törmäyskraattereista.

Meteoriitin iskiessä Tall el-Hammam oli näyttävä kaupunki. Siellä oli suuri, viisikerroksinen palatsi ja korkeat muurit.

Meteoriitti räjähti arviolta neljän kilometrin korkeudessa. Välähdys sokaisi ihmiset ja ilma kuumeni kahteentuhanteen asteeseen. Ihmisten vaatteet syttyivät ja pian koko kaupunki oli tulessa.

Seuraavaksi tuli tornadoa nopeammin kulkeva šokkiaalto, jossa tuulenpuuskat ylsivät 1 200 kilometrin tuntinopeuteen.

”Tuuli hävitti kaikki rakennukset ja tuhosi palatsista neljä ylintä kerrosta. Kaupungin asukkaista ja eläimistä ei selvinnyt yksikään. Heidän kehonsa repeytyivät kappaleiksi ja luut murskautuivat sirpaleiksi”, maalailee arkeologi Christopher Moore The Conversation -verkkolehdessä. Moore oli yksi tutkijoista.

Šokkiaalto tuhosi arkeologisen aineiston perusteella myös Jerikon kaupungin muurit. Jeriko sijaitsee 22 kilometriä länteen Tall el-Hammamin raunioista.

Tutkijat löysivät myös ihmisten jäänteitä tuolta ajalta. Niistä ei ole paljon jäljellä. Luut ovat sirpaleina ja pääkallot hajonneet kuin räjähdyksen jäljiltä.

Kiintoisaa on sekin, että tuhon aikaisessa kerrostumassa on huomattavan paljon suolaa. Suolapitoisuudet ovat joissain näytteissä jopa 25 prosenttia.

Tutkijat arvelevat, että räjähdys on voinut höyrystää läheisestä Kuolleestamerestä niin paljon suolaa, että sitä on satanut kaupunkiin ja tasangolle.

Se olisi tehnyt lähialueesta viljelykelvotonta jopa vuosisadoiksi. Seuraavat asutuksen merkit alueella ovatkin vasta 600 vuotta räjähdyksen jälkeen.

salai
Seuraa 
Viestejä8786

Keijona kirjoitti:
Lainaus:
Keijona kirjoitti:
Lainaus:
Keijona kirjoitti:
Lainaus:
Ennemmin tuo mielestäni osoittaa, että raamatun tulkinta tapahtuneesta on jokseenkin virheellinen.

Niin, eihän ateistilla ole vaihtoehtoa ja mahdollisuutta valita toisin. Koska ateismi määrää hänet valitsemaan ateismile sopivan vaihtoehdon. Muuten lakkaisi ateisti olemasta olemassa.

Enhän minä ole ateisti. Minä vaan uskon siihen todennäköisempään vaihtoehtoon.
Jumalan vihasta ei ole modernilla ajalta yhtään konkreettista näyttöä. Meteoreja on muutama räjähtänyt lähivuosinakin.


Eihän uskontoja ja kansantaruja voi kirjaimellisesti ottaa. Pointti oli että tuokin tapahtuma on mainittu bibliassa, ja totta. Joten ihminen joka väittää että kaikki uskonnoissa on valhetta, on itse valehtelija..

Ongelma on siinä, että kaikki (jumal)uskonnot ovat kannattajiensa mielestä lähtöarvoisesti totta, usein aivan kirjaimellisesti. Ainoastaan pyhien kirjoitusten tulkinnoista on kinasteltu ja sodittu kautta aikojen.

Kristinusko ja islam ovat lähi-idän antiikkisten heimojen selviytymistarinoita, eikä niillä pitäisi olla mitään tekemistä nykyajan kanssa.


Kyllä tuo fanatismi ja yhdelle uskollisuus on usein pelon ja vihan seuraus. Ja liihtyneen muutoksen aikana vahvempaa kuin koskaan. Ei usko ole ateismilla mihinkään kadonnut, kohde vain on muuttunut. Ennen uskottiin yliluonolliseen, nykyään epäluonnolliseen.

En ymmärrä. Mitä epäluonnollista siinä on, kun nykyisin enemmän uskotaan ihmisen omaan kykyyn selvittää omaa historiaansa luonnon ja maailmankaikkeuden osana?

Mieluummin olen pukki ".. joka uskoo suuriin sarviinsa" kuin uskon tuhansia vuosia vanhojen pyhien kirjojen satuja ja nöyristelen kirkossa pyhänä ehtoollisella anomassa viinitilkallisella armoa.

Tulkoon tultaj a tulikiveä taivaalta. "Accidents will happen."

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

  • ylös 13
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla