Antiikin suuret nimet Platon ja Aristoteles opettivat, että nainen on vajavainen mies. Kuva: Ateenan koulu/Alamy/MVPhotos
Antiikin suuret nimet Platon ja Aristoteles opettivat, että nainen on vajavainen mies. Kuva: Ateenan koulu/Alamy/MVPhotos

Ylevät oppineet valoivat perustan naisten huonolle kohtelulle.

Olemme tottuneet ihailemaan antiikin sivistystä, loihan se pohjan länsimaiselle kulttuurille. Antiikin maailmasta perimme tieteet ja taiteet, ja sieltä on kotoisin myös nykyisten yhteiskuntiemme kivijalka, demokratia.

Tuolloisella sivistyksellä oli kääntöpuoli, joka tapaa unohtua. Saimme antiikista myös sukupuolten epätasa-arvon, jopa suoranaisen naisvihan, misogynian.

Eräs kaikkien aikojen kiihkomielisimmistä misogyyneistä oli kuuluisan Platonin ehkä vielä kuuluisampi oppilas Aristoteles, joka julisti 300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua:

”Mies on luonnostaan ylempiarvoinen ja nainen alempiarvoinen; toinen hallitsee ja toista hallitaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Todisteena naisten vähäisemmästä arvosta Aristoteles käytti muita luontokappaleita. Eläinkunnassakin uros oli suurempi, voimakkaampi ja liikkuvaisempi. Suuri ajattelija turvautui miehen ylemmyyttä puolustellessaan niinkin järjenvastaiseen esimerkkiin kuin siihen, että naisilla oli vähemmän hampaita kuin miehillä.

Jälkeläisten tuottamisessakin naisella oli Aristoteleen mielestä toissijainen tehtävä miehen siemenen passiivisena vastaanottajana ja sikiölle ravintoa antavana hautomona. Tästä hän teki sen loogisen päätelmän, ettei nainen kyennyt olemaan mies, joten hän oli epätäydellinen tai silvottu mies.

Ero näkyi luonnollisesti myös henkisissä ominaisuuksissa, kuten moraalissa ja älyssä. Naisten katsottiin edustavan ruumista ja halveksittuja lihallisia intohimoja, miehen korkeampia sfäärejä, henkeä ja sielua.

Jaottelullaan filosofit loivat sukupuolille kaksinaismoralistisen kaksoisstandardin. Sen mukaisesti miehet elivät miehen elämää ja saivat tehdä melkein mitä tahansa, mutta naiset luokiteltiin hyviin ja huonoihin.

Hyvät naiset – alistuvat ja siveelliset vaimot, kodinhoitajat – saivat armon miesten silmissä. Pahat naiset – seksuaalisesti vapaamieliset ”viettelijättäret” tai itsenäiset älyköt – toimivat varoittavina esimerkkeinä siitä, miten käsiteltiin naisia, jotka eivät totelleet miehisiä auktoriteetteja.

Asenteet syöpyivät niin syvälle yhteiskuntien rakenteisiin, että naisten huonoa kohtelua totuttiin pitämään normaalina – eivätkä vanhat käsitykset ole vieläkään kuolleet, kuten metoo-kuohunta osoittaa.

 

Lue lisää

Helmikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kulttuuri- ja sosiaalihistoriaan erikoistunut toimittaja Raija Forsström kertoo, miten naisten alistamista on vuosisadasta toiseen puolustettu ja miksi naisten epäasialliselle kohtelulle tuskin on näkyvissä loppua.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

wisti
Seuraa 
Viestejä15659

Origami kirjoitti:
MeToo taisi kuitenkin tulla turhautuneiden feministien päähänpinttymän kautta. Koska joillakin feministeillä oli aikaa ja resursseja, mutta ei mitään tekemistä, niin päättivät lähteä kostoretkelle oletettua patriarkaattia vastaan. Naisillahan on nykyisin suorastaan loistavat mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ja joistain tulee silloin feministejä ja turhautuneita.

Feminismillähän ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa ja sen huomaa heidän toimissaan. Koska nykyisin naisilla on paljon paremmat oltavat länsimaissa ja etenkin Suomessa, niin turhautuneisuus purkautuu feminisminä ja kostona miehiä kohtaan. Ei siis normaaleilla naisilla, jotka edelleen osaavat elää tasa-arvoisesti miesten kanssa


Älä muuta virka!
Jotkut telaketjufeministit menevät niin pitkälle, että ovat jopa valmiita tuomitsemaan tuottajan, joka vaatii persettä elokuvaroolista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla