Heinävedellä vuonna 1912 lähes paljaaksi hakattu maisema kasvaa nykyisin metsää. Kuva: <span class="photographer">Finnish Forest Research Institute.</span>
Heinävedellä vuonna 1912 lähes paljaaksi hakattu maisema kasvaa nykyisin metsää. Kuva: Finnish Forest Research Institute.

Suomalaistutkimuksen mukaan pelko maailman metsien häviämisestä saattaa olla turha.

Maapallon metsäkato on talttumassa, havaitsi Helsingin yliopiston professori Pekka Kauppi tutkijoineen. Ryhmän luoma uusi laskentatapa ottaa huomioon metsäpinta-alan ohella myös puuston tilavuuden, biomassan sekä ilmasta sidotun hiilidioksidin.

Kun Kaupin ryhmä analysoi YK:n aineistoja, ilmeni, että biomassan määrä on 15 vuodessa lisääntynyt noin puolessa maailman 50:stä metsäisimmästä maasta. Kasvu on ylittänyt hakkuut kaikissa maissa, joissa bruttokansantuote ylittää 4 600 dollaria. Myös Kiinassa käänne on jo tapahtunut, vaikka sen kansantuote jää vielä alle mainitun rajan.

Aasiassa katosi vielä vuosina 1990 - 2000 metsää 792 000 hehtaaria, mutta tällä vuosituhannella metsäala on levinnyt miljoonalla hehtaarilla. Asiantuntijat uskovat useiden valtioiden saavuttavan käännekohdan 30 vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska muutos tapahtuu koko maailman mitassa, riippuu pitkälti Brasiliasta ja Indonesiasta, joissa edelleen hävitetään valtavia aloja metsää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla