Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Tällä hetkellä metsät sitovat enemmän hiiltä kuin mitä ne vapauttavat ilmakehään, mutta hyöty menetetään kokonaan, jos maapallon lämpötila nousee 2,5 astetta tai enemmän.

Metsien kriittinen merkitys massiivisena kasvihuonekaasujen nieluna on vaarassa hävitä ilmastonmuutoksen seurauksena. Tähän tulokseen on tultu uudessa raportissa, joka esitellään YK:n Metsäfoorumin 20. huhtikuuta alkavassa istunnossa.

Kansainvälinen tutkimus tarjoaa ensimmäisen globaalin analyysin metsien kyvystä sopeutua ilmastonmuutokseen. Raporttiin on koottu tuorein tieteellinen tieto ilmastonmuutoksen vaikutuksista metsiin ja niistä riippuvaisiin ihmisiin nyt ja tulevaisuudessa.

"Ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa maailman metsille tuhoja, joiden seurauksena metsät alkavat vapauttaa enemmän hiilidioksidia kuin mitä ne sitovat" sanoo raportin tuottaneen kansainvälisen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja professori Risto Seppälä Metsäntutkimuslaitoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Metsien tuho siis kiihdyttäisi kasvihuoneilmiötä, mikä taas pahentaisi metsätuhoja edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kestävän metsätalouden periaatteiden soveltaminen maailmanlaajuisesti voisi auttaa välttämään osan niistä tuhoista, joita ilmastonmuutos aiheuttaa." Seppälä toteaa. Ainoa kestävä keino estää metsien ennen näkemättömät tuhot on kuitenkin kasvihuonepäästöjen vähentäminen.

Boreaaliset metsät puolestaan voivat aluksi hyötyä kohoavista lämpötiloista ja hiilidioksidipitoisuudesta. Suomessa puuston lisäkasvu voi olla keskimäärin jopa yli 40 prosenttia. Pitkällä aikavälillä kuitenkin myös boreaaliset metsät ovat vaaravyöhykkeessä. Puuston kasvun lisäys voi tyrehtyä lisääntyviin hyönteistuhoihin, metsäpaloihin ja myrskyvahinkoihin.

Lähde: Metla

Sisältö jatkuu mainoksen alla