Siittiön siima liikkuu pyörii ja liikkuu hyvin nopeasti. Se ei heilu sivulta sivulle, niin kuin pitkään luultiin. Kuva: <span class="photographer">polymaths-lab.com</span>
Siittiön siima liikkuu pyörii ja liikkuu hyvin nopeasti. Se ei heilu sivulta sivulle, niin kuin pitkään luultiin. Kuva: polymaths-lab.com

Siittiön uintitekniikkaa on tulkittu väärin yli 300 vuoden ajan. Syynä oli tarkastelun väline, kaksiulotteinen mikroskooppi.

Miehen sperman siittöiden uintityyli on tunnettu yli 300 vuotta. Niin tutkijat luulivat. Vasta nyt on tajuttu 3d-kuvauksen avulla, että se on ymmärretty väärin.

Tavallisissa mikroskoopeissa siittiön siiman liike näyttää siltä, että siittiöt liikuttavat siemennesteessä siimaansa sivulta sivulle.

Yhdestä vinkkelistä katsottuna liike on symmetrinen, samanlainen. Samaan tapaan liikkuvat kalat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siittiöiden liikkeen havaitsi ensi kertaa hollantilainen Anton van Leeuwenhoek jo vuonna 1677. Hän kuvaili siittiöiden uintia spermassa kuin ankeriaan uinniksi vedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siittiösolut olivat ensimmäisiä soluja, joita ihminen näki mikroskoopissa.

Leeuwenhoekin tutkimat solut olivat hänen omasta siemennesteestään, josta hän otti näytteen ja laittoi sen kehittämänsä mikroskoopin linssin alle – rakasteltuaan ensin vaimonsa kanssa.

Siittiöiden liike on tulkittu nyt eri tavalla. Matemaattisen insinööritieteen laboratorion johtaja Hermes Gadêlha tutki ryhmänsä siittiöiden liikkeitä 3d-kameran avulla Bristolin yliopistossa Britanniassa.

Kamera pystyi ottamaan kohteesta 55 000 kuvaa sekunnissa. Kuvatessa mikroskooppi myös liikuttaa näytettä ylös ja alas hyvin nopeasti. Näin siiman liike näkyy eri puolilta.

”Siiman epäsymmetrinen liike yhdistettynä siittiön kiertoon vie niitä eteenpäin, päättelee Gadêlha Bristolin yliopiston verkkosivuilla.

”Kuvittele, että pystyisit uimaan vain yhdellä jalalla – uisit siksi ympyrää”, Gadêlha sanoo.

”Jos vartalosi kuitenkin kiertyy sivulta toiselle uidessasi, tasapainottaisi se uintiliikkeittäsi symmetriseksi”, Gadêlha vertaa New Scientist -lehdessä.

Siittiöt pyörivät siemennesteen kolmiulotteisessa tilassa. Ne liikkuvat siinä epäsymmetrisesti vain yhdelle puolelle. Mutta se vie eteenpäin, kohti munasolua.

”Siittiöt ovat kuin saukkoja. Ne uivat korkkiruuvimaisella liikkeellä.”

Tasaista liikettä oli epäilty vääräksi jo pitkään siiman molekyylien rakenteen perusteella. Se ei nimittäin ollut symmetrinen.

”Siittiöt ovat kuin saukkoja. Ne uivat korkkiruuvimaisella liikkeellä.”

Siittiösolun päätä sanotaan akronomiksi. Se pyörii myös. Meno vie siittiötä eteenpäin. Tätä liikettä havainnollistaa oheinen video:

Kun siittiön uintitekniikka nyt tunnetaan, voi tiedosta olla hyvinkin hyötyä, kun miesten hedelmättömyyttä selvitellään. Siittiöiden uinnista kertoi heinäkuun lopussa tiedelehti Science Advances.

Sisältö jatkuu mainoksen alla