Kuva: Corbis RF
Kuva: Corbis RF

Hedelmöityskyky palautuu muutamassa kuukaudessa.

Miehen hormoniehkäisy on taas askelen lähempänä, kun tutkijat ovat osoittaneet siittiöiden tokenevan siitä toimintakuntoisiksi muutamassa kuukaudessa.

Miehen hormonaalinen ehkäisy perustuu siihen, että siittiöiden tuotantoa hillitään androgeenin ja progestageenin avulla. Niiden ansiosta siemennesteeseen ei muodostu siittiöitä lainkaan tai niitä syntyy niin vähän, että hedelmöitys ei onnistu.

Peter Liu Los Angelesin biolääketieteen tutkimusinstituutista analysoi kollegoineen tiedot 1 500 miehestä, jotka ovat osallistuneet hormoniehkäisytesteihin eri maissa. Ilmeni, että hedelmöityskyky palautuu ennalleen 3-4 kuukaudessa ehkäisyn lopetuksen jälkeen.

Tutkijat painottavat, että palautuminen hedelmällisiin siittiömääriin oli kaikissa 30 kokeessa sataprosenttista. Hitaimmilta miehiltä se tosin vei kaksi vuotta.

"Tuloksemme osoittaa, että miehen hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat paitsi tehokkaita, myös turvallisia: heidän lisääntymiskykynsä on täysin palautettavissa", Liu sanoi BBC:n uutisessa. Paraikaa kliinisissa kokeissa testataan miehillä sekä rokotetta että implanttia.

Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta kertoi BBC:n lisäksi muun muassa New Scientist.