Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Miehen hikisestä kainalosta tunnistettu aine herättää samanlaisen vasteen homoseksuaalisten miesten ja heteroseksuaalisten naisten aivoissa. AND-nimisen yhdisteen arvellaan olevan ihmisten välinen hajuaine, feromoni.

Miehen hikisestä kainalosta tunnistettu hajuaine herättää samanlaisen vasteen homoseksuaalisten miesten ja heteroseksuaalisten naisten aivoissa. AND-nimisen yhdisteen arvellaan olevan ihmisten välinen viestiaine, feromoni.

Aiempien havaintojen perusteella tiedetään, että miehet reagoivat naisen hikirauhasista löydettyyn EST-yhdisteeseen, naiset puolestaan AND:iin. Jälkimmäinen aiheuttaa uuden Karoliinisessa sairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan naisiin verrattavan reaktion homomiesten hypotalamuksessa. Samanlaista reaktiota ei kuitenkaan nähdä homomiesten nuuhkiessa EST:iä.

PNAS -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaakin mahdollisen yhteyden aivotoiminnan ja seksuaalisen suuntautumisen välillä. Kyseessä ei ole välttämättä syy–seuraussuhde. Homomiesten aivojen reaktio AND-feromonille voi olla yksinkertaisesti tulosta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ja käyttäytymisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa 36 miestä ja naista altistettiin eri feromonien lisäksi mm. seetriöljyn ja laventelin tuoksulle. Samaan aikaan heidän aivotoimintaansa kuvattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla