Kuva: Corbis RF.
Kuva: Corbis RF.

Miehen hikisestä kainalosta tunnistettu aine herättää samanlaisen vasteen homoseksuaalisten miesten ja heteroseksuaalisten naisten aivoissa. AND-nimisen yhdisteen arvellaan olevan ihmisten välinen hajuaine, feromoni.

Miehen hikisestä kainalosta tunnistettu hajuaine herättää samanlaisen vasteen homoseksuaalisten miesten ja heteroseksuaalisten naisten aivoissa. AND-nimisen yhdisteen arvellaan olevan ihmisten välinen viestiaine, feromoni.

Aiempien havaintojen perusteella tiedetään, että miehet reagoivat naisen hikirauhasista löydettyyn EST-yhdisteeseen, naiset puolestaan AND:iin. Jälkimmäinen aiheuttaa uuden Karoliinisessa sairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan naisiin verrattavan reaktion homomiesten hypotalamuksessa. Samanlaista reaktiota ei kuitenkaan nähdä homomiesten nuuhkiessa EST:iä.

PNAS -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaakin mahdollisen yhteyden aivotoiminnan ja seksuaalisen suuntautumisen välillä. Kyseessä ei ole välttämättä syy–seuraussuhde. Homomiesten aivojen reaktio AND-feromonille voi olla yksinkertaisesti tulosta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ja käyttäytymisestään.

Tutkimuksessa 36 miestä ja naista altistettiin eri feromonien lisäksi mm. seetriöljyn ja laventelin tuoksulle. Samaan aikaan heidän aivotoimintaansa kuvattiin.