Intialaisessa hovissa miehellä saattoi olla useampia vaimoja. Kuva: <span class="photographer">Senior wives playing chaupar (Lucknow, c.1790)</span>
Intialaisessa hovissa miehellä saattoi olla useampia vaimoja. Kuva: Senior wives playing chaupar (Lucknow, c.1790)

Syy saattaa piillä evoluutiohistoriassa.

Miehet näyttävät suhtautuvan moniavioisuuteen väljemmin kuin naiset, esittää uusi yhdysvaltalainen tutkimus. Siinä testattiin miesten ja naisten asenteita kummankin sukupuolen edustajiin, jotka pettivät puolisoaan muiden kanssa tai jopa pitivät useita puolisoita salaa.

Kokeeseen osallistuneet miehet eivät keskimäärin pitäneet moniavioisuutta yhtä tuomittavana kuin naiset kumminkaan päin. Miehet siis saattoivat ymmärtää, että miehellä on useampi puoliso tai että nainen pyörittää useampaa miestä.

Tutkimus julkaistiin Evolutionary Behavioral Sciences -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Psykologian professori David Widman kertoo PsyPost-verkkolehdessä saaneensa idean tutkimukseen televisiota katsellessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Katsoin ohjelmaa, joka kertoi moniavioisuudesta epäillyn miehen oikeudenkäynnistä. Ennen mainostaukoa toimittaja kysyi ihmisiltä, miten kova tuomio miehen pitäisi saada. Itse mietin, että ehkä sakot tai lyhyt vankilatuomio. Mutta eräs haastateltu nainen oli suunnilleen sitä mieltä, että linnaan vain loppuiäkseen”, Widman kertoo.

Widman halusi testata niin sanottua parentaalisen investoinnin teoriaa. Kyse on siitä, miten vanhemmat satsaavat lapsiinsa.

Evoluutiobiologi ja -psykologi Robert Triversin kehittämän teorian mukaan eläimillä ja ihmisillä se sukupuoli, joka joutuu panostamaan jälkeläisiinsä enemmän, myös yleensä valitsee puolison ja pitää tästä kiinni.

Lasten hankkiminen, synnyttäminen ja ruokkiminen esimerkiksi vaatii naiselta biologisesti enemmän kuin mieheltä.

Mies voi pienellä vaivalla siittää useitakin jälkeläisiä eri naisten kanssa ja levittää geenejään tehokkaasti. Näin ollen voisi käydä järkeen, että miehet suhtautuvat useiden kumppanien pyörittämiseen sallivammin kuin naiset.

Widman värväsi testiin 373 heteroseksuaalista koehenkilöä.

He saivat luettavakseen neljä kuvitteellista tarinaa tapauksista, joissa miehellä tai naisella on samanaikaisesti ollut useita puolisoita ja heidät on tuomittu siitä. Moniavioisuus on laitonta länsimaissa. Osassa suhteista oli syntynyt myös lapsia.

Koehenkilöiden piti arvioida, mikä olisi oikeudenmukainen tuomio. Miehet olivat keskimäärin valmiita antamaan lievempiä rangaistuksia moniavioisuudesta kuin naiset ja yleensäkin pitivät moniavioisuutta paljon lievempänä rikkomuksena.

Widman pohti myös, yhdistyisikö miesten suhtautuminen niin sanottuun elämänhistoriateoriaan.

Sen mukaan epävarma ja vaikea lapsuus voi johtaa ihmistä valitsemaan elämässään ”nopean strategian”. Se suosii riskinottoa, lyhytikäisiä parisuhteita ja välittömän tyydytyksen hakemista.

Vastaavasti tasapainoisemman lapsuuden eläneet suosivat ”hidasta strategiaa”. He ovat vähemmän aggressiivisia, työskentelevät tavoitteiden eteen pitkäjänteisemmin ja ovat valmiita panostamaan asioihin enemmän.

Tasapainoisemmin ajattelevat miehet näyttivät pitävän moniavioisuutta tuomittavampana kuin huolettomammiksi määritellyt koehenkilöt. Naisilla tämä strategia-ajattelu ei tuntunut pätevän.

”Sanoisin että tutkimuksen perusteella voi ajatella, että miehillä ja naisilla voi olla hyvin erilaisia odotuksia pariutumisen ja seurustelun suhteen. Osa eroista saattaa palautua lajimme evoluutiohistoriaan”, Widman selittää.

Tutkimuksessa oli koehenkilöinä yhdysvaltalaisia yliopisto-opiskelijoita, joten se ei kerro mitään kulttuureista, joissa moniavioisuus on sallittua. Widman haluaisi seuraavaksi testata ihmisten asenteita tällaisissa valtioissa.

Sakari
Seuraa 
Viestejä5

Mikähänlaiseen suhteeseen tässä viitataan moniavioisuudella: avioliittoon, parisuhteeseen vai ylipäätään johonkin seksisuhteeseen? Laittomuus länsimaissa kai koskee vain avioliittoa. Tekstin perusteella voisi päätellä puhuttavan kaikenlaisista seksisuheista ja niihin liittyvistä moraalikäsityksistä, koska käsitellään lisääntymisen evoluutiota.

Vierailija

Kahen perheen pyörittäminen on rankkaa, varsinki jos on lapsia molemmissa. Pitäis saada ne vaimot asuu saman katon alle ilman mustasukkasuutta niin hommat helpottuis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla