Tekevätkö nais- ja mieslääkärit eri tavalla diagnooseja?
Tekevätkö nais- ja mieslääkärit eri tavalla diagnooseja?

Nainen näkee sävyeroja, kun miehelle asia on joko tai, väittää brittitutkimus.

Onko tomaatti hedelmä?

Tähän kysymykseen mies vastaa naista herkemmin, että se joko on tai ei ole hedelmä. Naisen vastauksessa taas on enemmän epävarmuutta, ja hän saattaa sanoa, että tomaattia voi tavallaan pitää hedelmänä.

Tällaisia sukupuolieroja Warwickin yliopiston psykologian tutkijat havaitsivat, kun he tutkivat miesten ja naisten tapoja luokitella asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat pyysivät 113 henkilöä ratkaisemaan 50:stä eri esineestä tai asiasta, kuuluuko se täysin, osittain vai ei lainkaan johonkin luokkaan. Esimerkit olivat sellaisia, että niiden voi olettaa herättävän keskustelua tai erimielisyyttä siitä, mihin luokkaan ne kuuluvat. Tomaatin olemuksen lisäksi tiedusteltiin esimerkiksi, onko maali työkalu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naiset näkivät asioissa selvästi enemmän vivahde-eroja, kun miehet toimivat musta-valkoisemmin. Naiset sijoittivat 23 prosenttia todennäköisemmin esineen "osittain"-luokkaan.

"Kumpikaan menettelytapa ei ole välttämättä toista parempi", sanoo tutkija Zachary Estes. "Esimerkiksi mieslääkärit saattavat olla herkempiä määrittämään nopeasti ja itsevarmasti joukon oireita sairaudeksi. Vaikka tästä on suurta etua, kun pitää hoitaa sairaus varhaisessa vaiheessa, siitä on valtavaa haittaa, jos diagnoosi on väärä. Monissa tapauksissa avoimempi tapa luokitella ja diagnosoida toimii paremmin."

Tutkimuksen julkaisi Archives of Sexual Behavior.

Sisältö jatkuu mainoksen alla