Petokalat, kuten miekkakalat, lämmittävät silmiään kyetäkseen paremmin näkemään ja nappaamaan vikkeliä saaliskaloja kylmissä vesissä. Samaa tekniikkaa käyttävät myös hait ja tonnikalat, kertoo ...

Petokalat, kuten miekkakalat, lämmittävät silmiään kyetäkseen paremmin näkemään ja nappaamaan vikkeliä saaliskaloja kylmissä vesissä. Samaa tekniikkaa käyttävät myös hait ja tonnikalat, kertoo Current Biology. Asian uutisoi myös New Scientist verkkosivuillaan.

Tyynellä valtamerellä tehty koesarja osoittaa, että vettä lämpimämmät silmät skarppaavat petokalojen näköä. Merestä nostettujen miekkakalojen valoherkkä verkkokalvo altistettiin eri aallonpituisille valoärsykkeille. Vaste ärsykkeille vaihteli voimakkaasti sen mukaan, kuinka lämmintä vesi oli. Miekkakalat kykenivät nostamaan kylmässä vain muutaman asteen merivedessä silmiensä lämpötilaa helposti 20-asteiseksi. Sen asteiset silmät erottavat liikkuvia objekteja jopa seitsemän kertaa paremmin kuin kylmät silmät. Suurin hyöty silmien lämmittämisestä saadaan hieman yli sadan metrin syvyydessä. Miekkakaloja tavataan metsästysretkillä jopa 300 metrissä.

Miekkakaloilla tehtävää hoitaa pieni silmänlihas, joka liikuttamisen sijasta lämmittää silmiin ja aivoihin matkaavaa verta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla