Miekkavalas oppi matkimaan englannin sanoja. Se ei ollut tämä yksilö. Kuva: Wikimedia Commons
Miekkavalas oppi matkimaan englannin sanoja. Se ei ollut tämä yksilö. Kuva: Wikimedia Commons

Osaa sanoista Wikie osasi matkia ensi yrittämällä, vaikka se tuottaa ääntä aivan eri välineillä kuin ihminen.

Miekkavalas oppii imitoimaan ihmisen puhetta, osoitti Royal Societyn julkaisema tutkimus. Näin on siitä huolimatta, että miekkavalaan äänielimet ovat täysin erilaiset kuin ihmisellä.

Tutkijaryhmä teki kokeita Ranskan Antibesin merieläinpuistossa elävällä Wikie-miekkavalaalla. 14-vuotias Wikie on syntynyt vankeudessa.

Tutkimuksen alussa ryhmä ei tiennyt, mitä odottaa. Kun Wikielle ensi kertaa sanottiin ”hello”, ja valas toisti, tutkijat eivät pystyneet peittämään tunteitaan.

”Siinä oli vaikea olla hiljaa”, sanoo Jose Abramson Madridin Universidad Complutense -yliopistosta.

Wikielle opetettiin ensin tietty käsiele, jonka nähdessään sen kuului matkia toisen valaan liikkeitä. Sitten tutkijat opettivat tämän eleen avulla Wikien matkimaan ääntä ja puhetta.

Aluksi sitä pyydettiin imitoimaan oman poikasensa tekemiä ääniä ja sitten ääninauhalta muiden miekkavalaiden tekemiä narinoita ja pörinöitä, joita Wikie ei aiemmin ollut kuullut.

Wikie oppi nopeasti. Sitten tutkijat imitoivat sille itselleen miekkavalaiden ääntelyä, ja lopulta opettivat valaan toistamaan yksinkertaisia englanninkielen sanoja, kuten ”hello”, ”bye-bye”, ja ”one, two, three”.

Miekkavalaat ovat levinneet kaikkiin maailman meriin. Ne elävät laumoissa ja heimoissa, joilla kullakin on oma murteensa, eivätkä eri heimoihin kuuluvat valaat ymmärrä toisiaan. Miekkavalailla voidaan katsoa jopa olevan oma kulttuurinsa.

Vankeudessa miekkavalaiden on havaittu oppivan ”puhumaan delfiiniä”. Ne ovat alkaneet matkia delfiinien ääntelyä oltuaan kosketuksissa näiden kanssa.

”Halusimme nähdä, miten joustavasti miekkavalas voi imitoida ääniä. Tärkeää oli valita äänteitä, joita ne eivät normaalisti tekisi. Ei miekkavalas tavallisesti sano hello, selittää professori Josep Call St. Andrewsin yliopistosta The Guardian-lehdessä.

Call on psykologi ja neurotieteilijä, joka on erikoistunut tutkimaan mielen kehittymistä evoluutiossa.

Wikie toisti osan sanoista hyvin tunnistettavasti. Se oppi matkimaan osaa niistä jo ensimmäisellä yrittämällä.

Aivan samaan se ei pysty kuin papukaijat. Miekkavalaan kyky matkia on silti häkellyttävä, sillä sen tapa tuottaa ääntä on hyvin erilainen kuin ihmisillä.

Miekkavalaalla ei ole kurkunpäätä eikä äänihuulia. Se tuottaa ääniä puristamalla ilmaa päälaellaan olevasta hengitysaukosta. Se ei siis ääntele suu auki.

Puheen nuottia ja rytmiä valas matki tunnistettavasti, joskin se välillä tyytyi korvaamaan sanat pöräytyksillä.Kyky matkia äänteitä on jo itsessään kiintoisa, mutta tutkijat uskovat, että miekkavalat hyödyntävät kykyään myös luonnossa.

”Uskoaksemme tämä on ensimmäinen todiste miekkavalaiden kyvystä matkia ääniä. On järkeenkäypää, että tältä pohjalta miekkavalaat luovat myös ne murteet, joita ne luonnossa käyttävät”, Call sanoo.

Luonnossa miekkavalaat ääntelevät enimmäkseen veden alla. Tässä kokeessa Wikien pää ja sen ilma-aukko olivat pinnan yläpuolella.

Tutkimuksen tulos osoittaa jälleen kerran, että miekkavalaat ovat hyvin älykkäitä. Luonnossa miekkavalaat opettavat toisilleen ja poikasilleen saalistustekniikoita. Ne oppivat nopeasti jekuttamaan ihmiskalastajia ehtiäkseen itse napata saaliit siimojen päästä.

Hylkeitä saalistavien miekkavalaiden on havaittu tekevän yhteistyötä niin, että yksi kopauttaa jäälauttaa vinoon, jotta hylje liukuu meressä odottavan toisen miekkavalaan kitaan.

Matkimisen taito on tärkeä selviytymisen kannalta. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppiminen voi luonnossa käydä kalliiksi.

”Jos syöty kala on myrkyllistä, siihen kuolee. Toisilta oppiminen on turvallista. Yksi tärkeimmistä asioista, joka johti ihmisen älyn kehitykseen, oli kyky sosiaaliseen oppimiseen ja imitointiin, lopulta kulttuuriin”, eläinten älykkyyttä tutkiva Abramson sanoo.

”Kun huomaamme, että muutkin lajit kykenevät hyvin monimutkaiseen sosiaaliseen oppimiseen, voimme odottaa niiltä varsin joustavaa ja sopeutuvaa käytöstä.”

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.