Mehiläisenkin muki voi olla puoliksi tyhjä.
Mehiläisenkin muki voi olla puoliksi tyhjä.

Kun elämä koettelee, mehiläisestä tulee pessimisti. 

Kun ihminen on masentunut tai ahdistunut, hänen näkemyksensä asioista on todennäköisemmin pessimistinen kuin optimistinen. Mustan mielen on havaittu valtaavan myös ankarien olojen piiskamia koiria, rottia ja lintuja. Nyt ilmiö todettiin mehiläisistä.

"Mehiläisten reaktiot ikäviin tapahtumiin muistuttavat pitkälti ihmisen vastaavia", sanoo asiaa tutkinut Geraldine Wright Newcastlen yliopistosta. "Ahdistelusta stressaantuneet mehiläiset peilaavat pessimismiä, jonka voi havaita ahdistuneissa ihmisissä."

Saadakseen selville, miten mehiläiset suhtautuvat maailmaan, tutkijat pistivät ne tekemään päätöksen siitä, ennustiko niille tuntematon tuoksu hyvää vai pahaa asiaa. Ensin mehiläiset opetettiin yhdistämään tietty tuoksu makeaan palkkioon ja toinen kitkerään. Mehiläiset oppivat tuoksujen erot ja avasivat suutaan todennäköisemmin, kun tuoksu lupasi sokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi mehiläiset jaettiin kahteen ryhmään. Toista ravisteltiin minuutti – mikä matki saalistajan hyökkäystä pesään. Toinen ryhmä sai olla rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän jälkeen mehiläiset altistettiin sekä vanhoille tutuille tuoksuille että niiden kahden sekotuksille.

Ilmeni, että ahdistellut mehiläiset pitivät verrokkeja todennäköisemmin suunsa supussa, jos jokin tuoksussa ennusti kitkerää makua. Toisin sanoen härnätyt mehiläiset käyttäytyivät kuin ne odottaisivat entistä todennäköisemmin kitkerää palkkiota.

Tutkijoiden mukaan havainto ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että mehiläiset tietoisesti tuntisivat emootioita samalla tavalla kuin ihmiset.

"Osoitimme, että tilanne, joka ihmisessä aiheuttaisi ahdistuksen tunteen, muuttaa mehiläisen fysiologiaa, kognitiota ja käyttäytymistä samaan tapaan kuin ihmisessä", Wright muotoili.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla