Suklaapirtelön käynnistämällä aivovasteella  on yhteys painoindeksiin. Kuva: Sonja Spoor
Suklaapirtelön käynnistämällä aivovasteella on yhteys painoindeksiin. Kuva: Sonja Spoor

Geeni, joka säätelee dopamiinijärjestelmän toimintaa, vaikuttaa taipumukseemme lihoa.

Aivojemme tärkeimmän mielihyväkemikaalin, dopamiinin, on jo aiemmin epäilty säätelevän lihomistaipumusta. Nyt Texasin yliopiston tutkija Eric Stice kollegoineen vahvisti dopamiiniviestinnän ja lihomisen välisen yhteyden sekä koehenkilöiden aivokuvista että perimästä.

Tutkijat juottivat joukolle nuoria naisia suklaapirtelöä ja mittasivat, kuinka suuren vasteen se herättää aivojen mielihyväjärjestelmään kuuluvassa aivojuoviossa. Dopamiinivasteen voimakkuus kertoo koetun mielihyvän määrästä.

Ne koehenkilöt, joilla pirtelö aiheutti vain vaimean mielihyväsignaalin, lihoivat koetta seuraavan vuoden aikana keskimäärin enemmän kuin ne, joilla dopamiinivaste oli normaali.

Heikoin dopamiinivaste oli henkilöillä, joilta löytyi dopamiinireseptorin geenimuoto Taq1A1. Sen tiedetään johtavan tavallista vähäisempään määrään mielihyvän vastaanottajamolekyylejä.

Häiriö dopamiiniviestinnässä voi siis lihottaa, jos mielihyvävajetta korjaa syömällä suurempia määriä herkkuja.

Tutkimuksen julkaisi Science.