Päässään saa ja pitää mässätä, jos haluaa laihtua.

Pelkkä ajatus suklaapatukasta saa monen makeanhimon heräämään, joten laihduttaja yrittää sulkea mielensä kaikilta herkuilta. Väärin, väittävät  Carnegie Mellon yliopiston tutkijat.

Jos ihminen kuvittelee syövänsä koko suklaapatukan eli pureskelee ja nielee sen pala palalta mielessään, hän mässää vähemmän todellisuudessa, tutkijat osoittivat Sciencessa.

Carey Morewedge kollegoineen testasi mielikuvasyömistä tutkimussarjalla. Koehenkilöt saivat kuvitella napostelevansa suuria määriä jotakin tiettyä ruokaa - kuten juuri suklaata tai juustoa. Osaa pyydettiin mielikuvamussuttamaan niitä kuitenkin vain vähän. Osa sai tehtäväkseen syödä mielessään jotakin muuta ruokaa, ja osa mietti aivan muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvittelun jälkeen koehenkilöt saivat eteensä kulhon, jossa oli oikeita suklaakarkkeja tai juustopaloja, ja luvan popsia siitä niin paljon kuin tahtoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että reilusti suklaata tai juustoa mielessään ahmineet söivät huomattavasti vähemmän todellisia herkkuja kuin muut.

Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että tällainen toisteinen mielikuvasyöminen vaikuttaa toisin kuin yksittäinen ajatus jostakin "kielletystä" ruoasta. Jatkotutkimuksissaan he aikovat selvittää, miten tällaista kuvittelua voisi hyödyntää syömisen, tupakoinnin tai liikuntatapojen hallinnassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla