Kalatkin osaavat tehdä enemmistöpäätöksiä.
Kalatkin osaavat tehdä enemmistöpäätöksiä.

Vahva vähemmistö ei pääse sanelemaan päätöksiä, kun porukassa on välinpitämättömiä. 

Toisin kuin uskotaan, demokraattisessa päätöksenteossa ei ole hyvä, että kaikki tietävät mitä tahtovat. Mielipiteettömät ryhmän jäsenet takaavat sen, ettei päättäväinen vähemmistö voi sanella kantaansa ja ratkaisu jää enemmistölle.

Princetonin yliopiston tutkijaryhmä selvitti ryhmäpäätöksen syntymekanismeja tutkimalla kalojen käyttäytymistä, mutta heidän mukaansa havainnot valaisevat myös ihmisten poliittista toimintaa.

Eläinten parvikäyttäytymisen pohjalta kehitetyn mallin mukaan pieni vähemmistö pystyy määräämään, mihin kahdesta päämäärästä ryhmä pyrkii. Malli kuitenkin ennustaa, että jos ryhmässä on mukana tietty määrä yksilöitä, jotka eivät aseta kumpaakaan päämäärää etusijalle, päätös syntyy enemmistöpohjalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat testasivat mallia kouluttamalla kaloja hakeutumaan joko sinistä tai keltaista petrimaljaa kohti. He tarkkailivat sitten kalojen parvikäyttäytymistä, kun edelliset ryhmät liitettiin kouluttamattomien kalojen seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Malli saikin tukea kokeista. Kalat, joita ei ollut koulutettu pyrkimään kumpaankaan maaliin, olivat taipuvaisia kallistumaan enemmistön puolelle.

Tutkijoiden mukaan jopa pieni mielipiteettömien joukko voi toimia vastapainona voimakastahtoiselle vähemmistölle. Mutta jos vailla kantaa olevia yksilöitä on liian suuri osuus ryhmästä, päätöksenteko taas vaikeutuu, sillä silloin ei enemmistö eikä vähemmistö ota johtaakseen joukkoa.

Tutkimuksen julkaisi Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla