Maksa voi rasvoittua harvinaisissa tapauksissa elimistön itse tekemästä alkoholista. Kuva: Shutterstock
Maksa voi rasvoittua harvinaisissa tapauksissa elimistön itse tekemästä alkoholista. Kuva: Shutterstock

Oudon oireilun syynä ovat vääränlaiset suolistobakteerit.

Cell Metabolism -tiedelehden uusin numero esittelee erikoisen tapauskertomuksen.

Nuori kiinalaismies muutti Australiaan opiskelemaan vuosituhannen alussa. Yhtäkkiä hän alkoi tulla usein humalaan, selittämättömästä syystä.

Nyt voisi ajatella, että mies yritti peitellä käyneensä kosteissa opiskelijabileissä. Ensimmäinen outo humaltuminen tapahtui kuitenkin päivänä, jolloin mies ei ollut juonut muuta kuin hedelmämehua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tilanne paheni. Miehelle alkoi tulla kerran kuussa mystisiä humalatiloja ilman, että hän olisi nauttinut tippaakaan alkoholia. Mies saattoi yllättäen pärähtää aivan kaatokänniin ja jopa sammua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Episodit toistuivat niin usein, että miestä alettiin epäillä kaappijuopoksi ja hän sai potkut töistä. Hän oli useita kertoja sairaalahoidossa ja palasi lopulta vuonna 2011 takaisin Kiinaan.

Kotona miehen äiti seurasi poikansa vointia ja puhallutti tätä säännöllisesti. Toden totta, miehen veressä saattoi yhtäkkiä olla huomattavia määriä alkoholia, vaikkei tämä varmasti ollut koskenut viinaan. Erikoista oli, että hän saattoi tulla känniin juotuaan vain muutaman lasin kolaa. Pahimmillaan mies saattoi olla aterian jälkeen neljän promillen humalassa.

Nämä oireet viittasivat hyvin harvinaiseen oireyhtymään, jossa suolistossa olevat hiivat ja mikrobit käyttävät ravintoa alkoholiksi. Alkoholi leviää sitten verenkiertoon.

Englanniksi termi on auto-brewery syndrome, jonka voisi kääntää vaikka panimo-oireyhtymäksi. Oireyhtymästä kärsivien suolistossa pulputtaa siis biologinen kiljusammio, joka aktivoituu erityisesti sokeri- ja hiilihydraattipitoisesta ruoasta.

Tällaisia tapauksia on havaittu Japanissa jo vuosikymmeniä sitten. Japanilainen ruokavalio on riisivoittoinen ja siis hyvin hiilihydraattipitoinen, ja joillakin harvoilla henkilöillä tietyt suolistossa elävät hiivat käynnistävät poikkeuksellisen voimakkaan käymisreaktion.

Ihminen tulee siis humalaan pelkästä ruoasta. Ennen pitkää tämä johtaa maksan vaurioitumiseen kuten alkoholisteillakin.

Japanissa oireyhtymän aiheuttajaksi paljastuivat suolistossa elävät Candida-hiivat. Niinpä tarinamme kiinalaismiestäkin yritettiin ensin hoitaa hiivalääkkeillä. Ne eivät kuitenkaan tepsineet.

Ulostenäytteistä nähtiin, että kiljupönttöä miehen suolistossa operoikin eräs bakteeri, Klebsiella pneumoniae. Se on sinänsä yleinen ja terveellä ihmisellä harmiton pöpö, mutta miehellä oli bakteerista erikoisia kantoja. Suolistobakteerit saattavat normaalistikin tuottaa hieman alkoholia, mutta maksa kykenee siivoamaan nämä jäämät pois elimistöstä.

K. pneumoniae oli kuitenkin vallannut miehen elimistön niin, että nämä pöpöt kattoivat 19 prosenttia miehen koko suolistobakteeristosta. Niitä oli 900 kertaa enemmän kuin tavallisesti. Ne myös tuottivat alkoholia häkellyttävän tehokkaasti. Kerrankin tutkimuksen aikana bakteerit pulputtivat mieheen niin paljon alkoholia, että se vastasi 15 viskilasillista.

”Yllätyimme, että bakteerit voivat tuottaa näin paljon alkoholia”, miestä hoitanut ja tutkimusta johtanut tohtori Jing Yuan kertoo The Atlantic -lehdessä.

Kuvauksissa nähtiin, että miehen maksa oli rasvoittunut ja vaurioitunut. Miehellä todettiin ei-alkoholiperäinen rasvamaksa, nafld, ja steatohepatiitti, maksasolujen tulehdusreaktio, nash.

Mies pantiin tehohoitoon, ja tutkijat ryhtyivät selvittämään, millainen yhteys tällä K. pneumoniae -bakteerilla mahdollisesti olisi ei-alkoholiperäisen rasvamaksan kehittymiseen. He tutkivat ulostenäytteitä 43:lta rasvamaksasta kärsivältä kiinalaiselta ja vertasivat niitä 48 terveen koehenkilön ulostebakteeristoon.

Kävi ilmi, että 61 prosentilla rasvamaksaisista koehenkilöistä oli suolistossaan näitä samoja bakteerikantoja. Terveellä kontrolliryhmällä niitä löytyi vain kuudelta prosentilta.

Sitten oli jälleen laboratoriohiirten aika antaa panoksensa tieteen hyväksi.

Tutkijat siirsivät hiiriin kaikkein vahvimmin alkoholia tuottavia K. pneumoniae -kantoja, ja neljän viikon kuluttua näillä hiirillä olikin jo merkkejä maksavauriosta. Niiden maksa oli kärsinyt samalla tavoin kuin toisen ryhmän hiirillä, jotka olivat tämän ajan nauttineet alkoholia. Verrokkiryhmän hiiret nauttivat hiivaa ja sokeria ja säilyivät ennallaan.

Tutkijat siirsivät bakteereja myös hiiriin, joiden luontainen suolistobakteeristo oli siivottu pois. Nämäkin hiiret saivat maksavaurioita bakteerinsiirron jälkeen. Lisäksi kun bakteereilla kyllästetyille hiirille annettiin vielä sokeria, niiden veren alkoholipitoisuus kohosi huomattavasti ja hiiret tulivat silminnähden humalaan.

Myös rasvamaksasta kärsivien koehenkilöiden vereen tuli alkoholia, kun heille annettiin glukoosia ja fruktoosia.

”Nämä kokeet ovat huolellisesti tehtyjä ja tulokset ovat vakuuttavia”, kommentoi rasvamaksaan erikoistunut sisätautien erikoislääkäri Anna Marie Diehl Science-lehdessä.

Sokerin muuttuminen alkoholiksi elimistössä koskettaa vain hyvin pientä määrää ihmisiä, jotka kärsivät rasvamaksasta ja nimenomaan ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta. Voi myös olla, että näiden bakteerien läsnäolo elimistössä aiheuttaa alkujaankin maksan rasvoittumista, joskin tutkijat huomauttavat tämän vaativan vielä jatkoselvitystä.

Nyt tutkituista rasvamaksaisista läheskään kaikilla ei ollut näitä K. pneumoniae -bakteereita ulosteessaan. Todennäköistä on siis, että ei-alkoholiperäisen rasvamaksan taustalla jyllää useampi tekijä.

Tutkijat kuitenkin pohtivat, voisiko sokeriliuoksen ja promillemittarin avulla selvittää tietyistä rasvamaksapotilaista, onko heillä riski sairastua samankaltaiseen ei-alkoholiperäiseen steatohepatiittiin nashiin, josta kiinalaismieskin kärsi.

Onneksi mies voi nykyään hyvin. Viinabakteerit nujerrettiin suolistosta antibiooteilla, ja mies pantiin väliaikaisesti kokonaan sokerittomalle sekä hiilihydraatittomalle dieetille.

Spontaani humaltuminen loppui, ja maksakin alkoi toipua. Kahden kuukauden jälkeen hän pääsi pois sairaalasta.

Vierailija

Eräällä koelentäjällä todettiin alkoholia veressä lento-onnettomuuden jälkeen post mortem. Päättely oli että elimistö oli muodostanut sen itsestään.

  • ylös 11
  • alas 6
Vierailija

Sisäeritteinen kaappijuomous panimo-oireyhtymällä on kyllä vuoden hauskimpia tiedeuutisia.😂😂

Mutta kuten lähes aina, ovat nämä erikoistapaukset hyvin valaisevia ja mielenkiintoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla