Videolla näkyy, miten Dan Fabbio muun muassa soittaa saksofonia leikkauspöydällä. Kuva: University of Rochester Medical Center
Videolla näkyy, miten Dan Fabbio muun muassa soittaa saksofonia leikkauspöydällä. Kuva: University of Rochester Medical Center

Tutkijat oppivat, mitkä alueet aivoissa liittyvät musiikkiin, ja potilaskin parani.

Newyorkilainen musiikinopettaja Dan Fabbio viimeisteli lopputyötään yliopistossa, kun hän alkoi kuulla ääniä ja nähdä harhoja. Paljastui, että Fabbiolla oli aivokasvain.

Kasvain oli hyvänlaatuinen ja kasvanut hiljalleen päässä jo lapsesta asti. Suuri ongelma oli, että se sijaitsi täsmälleen alueella, joka liittyy aivoissa musikaalisiin kykyihin. Sen leikkaaminen voisi viedä Fabbiolta kyvyn harjoittaa ammattiaan.

Leikkaus kuitenkin tehtiin, ja siitä tuli erikoinen ja uraauurtava tapaustutkimus. Fabbion aivoista kartoitettiin musikaalisuuteen liittyvä aivoalue, ja hän jopa hyräili kesken leikkauksen. Tutkimus julkaistiin Current Biology -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täältä voi katsoa videon tutkimuksesta ja leikkauksen etenemisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neurokirurgi ja tutkija Webster Pilcher on kehittänyt neurotieteilijä Brad Mahonin kanssa ohjelman, jolla voidaan kartoittaa tarkasti kasvainten lähellä sijaitsevien aivoalueiden toimintaa.

Leikkaukseen valmistautuminen alkoi sarjalla magneettikuvauksia. Niiden aikana Fabbion tuli kuunnella ja hyräillä eri sävelmiä. Hänen kielellisiä kykyjään myös testattiin. Näin saatiin kuva aivojen alueista, jotka aktivoituvat musiikkiin liittyviin tehtävien aikana.

Leikkauspöydällä Fabbio oli valveilla ja aivot paljaana, kun tutkijat kokeilivat heikolla sähkövirralla, miten eri kohtien ärsyttäminen vaikutti Fabbion kykyyn hyräillä kuulemiaan melodioita.

Esimerkiksi tiettyyn kohtaan suunnattu sähköärsytys vei hetkellisesti kyvyn toistaa melodioita, mutta ei vaikuttanut kielellisiin kykyihin mitenkään.

Näin pystyttiin leikkauksen edetessä varmistamaan, että kirurgit eivät olleet osuneet kriittisiin kohtiin aivoissa.

Leikkauksen lopussa Fabbio sai soittaa saksofonia kyljellään leikkauspöydällä, aivot edelleen paljaina. Soitettava kappale piti valita niin, etteivät liian voimakkaat puhallukset pullista aivoja ulos liikaa.

Kasvain saatiin poistettua, ja Fabbio säilytti musikaaliset kykynsä. Nyt hän jatkaa työtään musiikinopettajana, kertoo tutkimustiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla