Jotkut arvioivat miehen luonnetta sen mukaan, ottaako vaimo hänen sukunimensä vai ei.
Jotkut arvioivat miehen luonnetta sen mukaan, ottaako vaimo hänen sukunimensä vai ei.

Mies vaikuttaa feminiinisemmältä, jos vaimo pitää oman sukunimensä.

Suomessakin enemmistö naisista ottaa edelleen miehensä sukunimen, kun he menevät naimisiin. Naisten tarkoitus ei ehkä ole tietoisesti tukea valinnallaan aviomiehen miehekkyyttä ja arvovaltaa. Sellainen vaikutus sillä joka tapauksessa näyttää tuoreen tutkimuksen mukaan olevan.

Sukunimiperinteen sinnikkyyttä on ihmetelty. Tapa periytyy ajalta, jolloin naisilla ei ollut paljon oikeuksia ja heitä pidettiin jopa miehensä omaisuutena.

Vaikka sukupuolten tasa-arvo on edennyt noista ajoista, useimmat pariskunnat siitä huolimatta päätyvät ottamaan yhteiseksi nimekseen juuri miehen sukunimen.

Selitystä on haettu esimerkiksi stereotypioista, joita kohdistuu sovinnaisrooleja rikkovaan naiseen. Aiempien tutkimusten mukaan ihmiset suhtautuvat eri tavoin oman nimensä pitäviin naisiin kuin niihin, jotka ottavat miehensä nimen.

Nimen säilyttäviä naisia kuvataan useammin kuin muita naisia piirteillä, joita tavataan liittää mieheen. Mielikuvissa heillä korkeampi status, he käyttävät enemmän valtaa, keskittyvät enemmän itseensä ja ovat määrätietoisempia ja itsevarmempia.

Syy miehen sukunimen omaksumiseen saattaa silti olla enemmän miehessä. Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan monet naiset ottavat miehensä sukunimen miehen toiveesta. Miehet voivat kokea jopa henkilökohtaisena kolauksena sen, jos nainen pitää oman nimensä.

Aviomiehen ongelmaksi sukunimi koettiin myös Clintonien poliitikkopariskunnan tapauksessa, huomauttavat ilmiötä selvittäneet Nevadan yliopiston apulaisprofessori Rachael Robnett ja hänen brittikollegansa.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas Hillary Clinton otti aikoinaan miehensä sukunimen vasta, kun heräsi pelko, että aviomiehen, ex-presidentti Bill Clintonin poliittinen ura voisi vaarantua, jos vaimolla olisi alkuperäinen nimensä. Nimi Rodham uhrattiin.

Bill Clinton oli todella vaarassa kärsiä mielikuvatappioita. Tähän viittaavat Robnettin ja kumppaneiden kokeet Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Sadoille ihmisille tehdyissä mielikuvakokeissa paljastui, että jos vaimo säilyttää avioliitossa oman nimensä, mies vaikuttaa feminiinisemmältä ja hänellä arvioidaan olevan suhteessa vähemmän valtaa kuin siinä tapauksessa, että vaimo olisi ottanut miehen sukunimen.

”Ihmiset tekevät johtopäätöksiä puolisoiden persoonallisuuden piirteistä sukunimivalintojen perusteella”, toteaa Robnett tutkimustiedotteessa.

”Sukunimiperinne on enemmän kuin perinne. Se heijastaa hienovaraisia sukupuolinormeja ja ideologioita, joita ei usein kyseenalaisteta, vaikka ne suosivatkin miestä”, Robnett tulkitsee.

Tutkijat myöntävät, että kyse ei välttämättä ole vain kateettomista mielikuvista. Mielikuvat voivat kuvata oikein joitakin pariskuntia.

On tavallista, että arvoiltaan samanlaiset ihmiset menevät naimisiin. Niinpä sukunimiperinteestä poikkeavat naiset voivat valita puolisoikseen miehiä, jotka eivät edusta perinteisiä miehisiä stereotypioita.

Tutkimuksen julkaisi Sex Roles -tiedelehti.

Planeetta imee 99 prosenttia siihen osuvasta valosta.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet planeetan, joka on kuin itse pimeys. Kaukana Leijonan tähdistössä omaa tähteään kiertävä Jupiterin kokoinen Wasp-104b imee jopa 99 prosenttia siihen osuvasta valosta.

Tutkijat kirjoittavat arXiv-esijulkaisupalveluun ladatussa artikkelissaan, että Wasp-104b on ”mustempi kuin hiili”.

Wasp-104b on Jupiterin massainen kaasujättiläinen. Se kiertää emotähteään erittäin lähellä, lähempänä kuin Merkurius kiertää meidän Aurinkoamme. Planeetta tekee täyden kierroksen tähtensä ympäri alle kahdessa vuorokaudessa.

Tällaista tähden lähellä kiertävää kaasuplaneettaa kutsutaan kuumaksi jupiteriksi. Tähden säteily lämmittää planeettaa jopa tuhansiin asteisiin, mikä estää muun muassa pilvien muodostumisen planeetan päiväpuolelle.

Wasp-104b on lisäksi vuorovesilukittunut tähteensä, eli aina sama puoli planeetasta on tähteen päin. Toisella puolella vallitsee ikuinen yö.

Äärimmäisen musta väri johtuu siitä, että valoa heijastavia pilviä ei pääse muodostumaan. Sen sijaan planeetan kaasukehässä on kaliumia ja natriumia, jotka imevät valoa.

Tummuus ei estä meitä havaitsemasta planeettaa. Tämäkin planeetta löydettiin tarkastelemalla varjoa, joka muodostuu kun planeetta kulkee meistä katsoen tähtensä editse.

”Tähän asti tunnetuista mustista planeetoista sanoisin, että tämä menee top viiteen. Ehkä top kolmoseen”, pohtii tutkimusta johtanut astrofyysikko, tohtoriopiskelija Teo Mocnik englantilaisesta Keelen yliopistosta New Scientist -lehdessä.

Wasp-104b ei ole siis ainoa laatuaan. Tällaisia pikimustia planeettoja tunnetaan muutama muukin. Tummin kaikista on vuonna 2011 löydetty TrES-2b, joka heijastaa vain 0,1 prosenttia siihen osuvasta valosta. Sen kaasukehässä on muun muassa titaanioksidia valoa imemässä.

Toinen kiintoisa musta jättiläinen on Hat-p-7b. Sen yöpuolella sataa rubiineja ja safiireita, kun planeetan kaasukehässä oleva alumiinioksidi tiivistyy mineraalikiteiksi eli korundeiksi.

Vaikka nämä planeetat heijastavat äärimmäisen vähän valoa, on hieman harhaanjohtavaa verrata niitä hiileen, huomauttaa astrofysiikan professori Adam Burrows Princetonin yliopistosta. Ne eivät näyttäydy aivan pikimustina, vaan mitä luultavimmin Wasp-104b on hyvin tumman purppuran värinen. TrES-2b puolestaan on niin kuuma, että se hohtaa heikosti punaisena, kuin kekäle.

Planeetat löydettiin Kepler-avaruusteleskoopin avulla. Aurinkoa kiertävä Kepler-teleskooppi on tähän mennessä havainnut jo yli 2300 planeettaa muiden tähtien ympäriltä.

Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi
Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi

Länsi-Ranskasta löydetyssä yli 5 000 vuotta vanhassa lehmän kallossa oleva reikä on mitä todennäköisimmin porattu tarkoituksella.

Kallonporaus on ikivanha toimenpide. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian uskottiin aiheutuvan pään sisällä mekastavista pahoista hengistä, ja kun kalloon porattiin tai raaputettiin reikä, nämä pirut pääsivät liihottelemaan matkoihinsa.

Arkeologinen todistusaineisto osoittaa, että ihmiset porasivat reikiä toistensa päihin jo yli 8 000 vuotta sitten. Toimenpiteestä jopa selvittiin hengissä jo kivikaudella.

Useassa vanhassa kallossa näkyy, että porausreikä on luutunut umpeen. Potilas on siis elänyt ainakin jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Nyt Ranskasta löydetty yli 5 000 vuotta vanha lehmän kallo viittaa siihen, että ihmiset ovat kenties harjoitelleet operaatiota eläimillä. Lehmän kallossa on ammottava reikä, jonka ympärillä on selvästi samanlaisia raapimisjälkiä kuin porauksen läpikäyneiden ihmisten päässä.

Atlantin rannalla Länsi-Ranskassa on muinoin ollut kivikautista asutusta, ja lehmän kallo kaivettiin siellä esille jo 1970–1980-luvun kaivauksissa.

Reiän ajateltiin tuolloin syntyneen kamppailussa toisen eläimen kanssa. Kenties toinen sarvipää oli puhkaissut lehmäparan kallon.

Kallon alun perin löytänyt tutkija pyysi kuitenkin muutama vuosi sitten kahta tutkijaa vilkaisemaan reikää lähemmin.

”Näimme hyvin nopeasti, että reikä on syntynyt kallonporauksesta. Se ei ole sarven jälki”, kertoo tutkija Fernando Ramirez Rozzi LiveScience-verkkolehdelle.

Totuus paljastui viimeistään elektronimikroskoopin alla, kun tutkijat näkivät kivityökalujen aiheuttamat raapimisjäljet reiän ympärillä.

Muinaiset ihmiset ovat siis ehkä harjoitelleet kallonporausta lehmällä. Tai kenties lehmäparka on kärsinyt jostain sairaudesta, jota on yritetty parantaa poraamalla sen päähän reikä.

Ei tiedetä, oliko lehmä elossa, kun reikä tehtiin. Joka tapauksessa se ei ole elänyt kovin pitkään operaation jälkeen, sillä reikä ei ole luutunut lainkaan.

Tutkijat pohtivat myös, olisiko reikä tehty osana jotain rituaalia. Heidän mielestään on kuitenkin todennäköisintä, että lehmä on toiminut aloittelevan kallonporaajan harjoituspotilaana ennen kuin vaarallista tekniikkaa on lähdetty soveltamaan ihmiseen.

Ranskasta on aiemmin löytynyt myös villisian kallo, jossa on samankaltainen reikä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.