Jotkut arvioivat miehen luonnetta sen mukaan, ottaako vaimo hänen sukunimensä vai ei.
Jotkut arvioivat miehen luonnetta sen mukaan, ottaako vaimo hänen sukunimensä vai ei.

Mies vaikuttaa feminiinisemmältä, jos vaimo pitää oman sukunimensä.

Suomessakin enemmistö naisista ottaa edelleen miehensä sukunimen, kun he menevät naimisiin. Naisten tarkoitus ei ehkä ole tietoisesti tukea valinnallaan aviomiehen miehekkyyttä ja arvovaltaa. Sellainen vaikutus sillä joka tapauksessa näyttää tuoreen tutkimuksen mukaan olevan.

Sukunimiperinteen sinnikkyyttä on ihmetelty. Tapa periytyy ajalta, jolloin naisilla ei ollut paljon oikeuksia ja heitä pidettiin jopa miehensä omaisuutena.

Vaikka sukupuolten tasa-arvo on edennyt noista ajoista, useimmat pariskunnat siitä huolimatta päätyvät ottamaan yhteiseksi nimekseen juuri miehen sukunimen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selitystä on haettu esimerkiksi stereotypioista, joita kohdistuu sovinnaisrooleja rikkovaan naiseen. Aiempien tutkimusten mukaan ihmiset suhtautuvat eri tavoin oman nimensä pitäviin naisiin kuin niihin, jotka ottavat miehensä nimen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimen säilyttäviä naisia kuvataan useammin kuin muita naisia piirteillä, joita tavataan liittää mieheen. Mielikuvissa heillä korkeampi status, he käyttävät enemmän valtaa, keskittyvät enemmän itseensä ja ovat määrätietoisempia ja itsevarmempia.

Syy miehen sukunimen omaksumiseen saattaa silti olla enemmän miehessä. Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan monet naiset ottavat miehensä sukunimen miehen toiveesta. Miehet voivat kokea jopa henkilökohtaisena kolauksena sen, jos nainen pitää oman nimensä.

Aviomiehen ongelmaksi sukunimi koettiin myös Clintonien poliitikkopariskunnan tapauksessa, huomauttavat ilmiötä selvittäneet Nevadan yliopiston apulaisprofessori Rachael Robnett ja hänen brittikollegansa.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas Hillary Clinton otti aikoinaan miehensä sukunimen vasta, kun heräsi pelko, että aviomiehen, ex-presidentti Bill Clintonin poliittinen ura voisi vaarantua, jos vaimolla olisi alkuperäinen nimensä. Nimi Rodham uhrattiin.

Bill Clinton oli todella vaarassa kärsiä mielikuvatappioita. Tähän viittaavat Robnettin ja kumppaneiden kokeet Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Sadoille ihmisille tehdyissä mielikuvakokeissa paljastui, että jos vaimo säilyttää avioliitossa oman nimensä, mies vaikuttaa feminiinisemmältä ja hänellä arvioidaan olevan suhteessa vähemmän valtaa kuin siinä tapauksessa, että vaimo olisi ottanut miehen sukunimen.

”Ihmiset tekevät johtopäätöksiä puolisoiden persoonallisuuden piirteistä sukunimivalintojen perusteella”, toteaa Robnett tutkimustiedotteessa.

”Sukunimiperinne on enemmän kuin perinne. Se heijastaa hienovaraisia sukupuolinormeja ja ideologioita, joita ei usein kyseenalaisteta, vaikka ne suosivatkin miestä”, Robnett tulkitsee.

Tutkijat myöntävät, että kyse ei välttämättä ole vain kateettomista mielikuvista. Mielikuvat voivat kuvata oikein joitakin pariskuntia.

On tavallista, että arvoiltaan samanlaiset ihmiset menevät naimisiin. Niinpä sukunimiperinteestä poikkeavat naiset voivat valita puolisoikseen miehiä, jotka eivät edusta perinteisiä miehisiä stereotypioita.

Tutkimuksen julkaisi Sex Roles -tiedelehti.

ID10T
Seuraa 
Viestejä15084

Vaikka olen mies, niin minusta tämä on jo naurettavaa :)

Onko jollakulla (mies) muka niin heikko itsetunto, että vaimon sukunimi ratkaisee niin paljon?

  • ylös 76
  • alas 11
MooM
Seuraa 
Viestejä13471

wisti kirjoitti:
Pohjois-Karjalassa miehellä oli nimenä Kakkinen. Kiusallinen nimi vaihdettiin Tantereeksi. Kyläläiset puhuivat sen jälkeen Paska Tantereesta.

Kuulostaa tutulta. Heimo, jossa karjalainen hölösuisuus kohtaa savolaisen kieron huumorin ja kainuulaisen vittumaisuuden.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

  • ylös 40
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla