Aviollinen asema säätää miesten hormonitasoja. Kuva: Sami Kero
Aviollinen asema säätää miesten hormonitasoja. Kuva: Sami Kero

Avioelämä alentaa miehen testosteronin määrää ja avioero näyttäisi lisäävän sitä, osoittaa tuore tanskalaistutkimus

Miesten testosteronitaso näyttäisi romahtavan sen jälkeen, kun he menevät naimisiin, selviää tuoreesta tanskalaistutkimuksesta.

Kaikilla miehillä testosteronin eli mieshormonin määrä laskee sitä mukaa, kun he varttuvat ja ikääntyvät. Kuitenkin se näyttäisi laskevan lähes kaksinkertaista vauhtia niillä miehillä, jotka menevät naimisiin, verrattuna niihin, jotka eivät mene naimisiin lainkaan.

Tutkimuksen teki Tanskan yliopistollisen Rigshospitalet-sairaalan tutkijaryhmä, jonka kokeisiin otti osaa 1113 koehenkilöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Otos koostui 30–60-vuotiaista miehistä, jotka ottivat osaa terveystutkimuksiin vuosina 1982–1984. Seurantatutkimus tehtiin kymmenen vuoden päästä. Kummallakin kerralla miehiltä mitattiin sukupuolihormonien tasot, selvitettiin siviilisääty ja kyseltiin elämäntapaan liittyviä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Odotetusti tutkittujen miesten testosteronitasot laskivat iän myötä. Kuitenkin niillä miehillä, jotka seurantajakson aikana menivät naimisiin, tasot laskivat paljon enemmän kuin pelkkä ikä selittäisi.

Avioituneilla miehillä testosteronin määrä veressä laski 6,6 nanomoolia litrassa, kun taas niillä, jotka erosivat puolisostaan seurantajakson aikana, määrä väheni vain 2,3 nanomoolia.

Niillä miehillä, jotka olivat joko naimisissa tai naimattomia koko seurantajakson ajan, lasku oli 3,7–4,6 nanomoolia. Eronneilla miehillä lasku oli siis vähäisempää.

Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä biologinen mekanismi tämän selittäisi. Näyttää kuitenkin siltä, että elämäntilanne vaikuttaa kehon hormonituotantoon.

Tutkimuksen julkaisi Psychoneuroendocrinology.

JPI
Seuraa 
Viestejä31532

Keijona kirjoitti:
Onhan tuo  mielenkiintoinen tutkimustulos, laskeekohan naisten estrogeenitaso avioliiton myötä, vai onko yksiavoisuus  haitallista ainoastaan miehille.  Onhan tutkimuksissa todettu sellaistakin , että moniavoioisuus taas nostaa  miesten testosterinitasoa.

Uskollisuus sitä  uskovaisuutta on.

No mitäs haitallista siinä on jos testosteronitasot laskee, testosteronikarjujen machoilustahan aiheutuu yhteiskunnassa niin paljon väkivaltaa.

3³+4³+5³=6³

Sisältö jatkuu mainoksen alla