Suomen Syöpärekisteri arvioi miesten melanoomatapausten olevan lievässä nousussa. Naisten ihosyöpäluvut pysynevät puolestaan vakaina. Ennusteet perustuvat Suomen Syöpärekisterin ke...

Suomen Syöpärekisteri arvioi miesten melanoomatapausten olevan lievässä nousussa. Naisten ihosyöpäluvut pysynevät puolestaan vakaina. Ennusteet perustuvat Suomen Syöpärekisterin keräämiin tietoihin ja uuteen tilastolliseen malliin, jonka avulla pystytään entistä tarkemmin arvioimaan tulevaa kehitystä.

Suomessa sairastuu vuosittain 600 ihmistä melanoomaan, kun 1960-luvulla tapauksia oli noin 150. Keväällä 1998 miesten melanoomia tilastoitiin 325 ja naisten 290.

Melanooma on ihosyövistä vaarallisimpia. Se saa alkunsa ihon pigmenttisoluista. Syöpä on yleisin niillä, jotka ovat saaneet runsaasti aurinkoa ja ovat herkkä palamiselle. Sairauden yleistymisen syynä pidetään lisääntynyttä auringonottoa.

Melanooma kehittyy usein olemassa olevaan pigmenttiluomeen tai normaaliin ihoon. Luomen kasvu, kutina, verenvuoto, tai värin muutos voivat olla vaaran merkki. Miehillä melanooma ilmaantuu vartaloon ja naisilla alaraajoihin sekä vartaloon.

Varhaisessa vaiheessa todettu melanooma voidaan leikata. Noin 80 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua kasvaimen havaitsemisesta. Tyypillisimmillään sairaus todetaan yli 40-vuotiailla.

Pahamaineista melanoomaa yleisempi on ihon tyvisolusyöpä, jota todettiin 2059 miehellä ja 2645 naisella vuonna 1998. Tyvisolusyöpä ilmaantuu tavallisimmin kasvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla