Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Terveellisintä on löylytellä useasti viikossa, selvisi suomalaistutkimuksessa.

Saunominen säännöllisesti näyttäisi vähentävän kohtalokkaita äkillisiä sydämenpysähdyksiä, Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti.

Myös muita sydänsairauksien aiheuttamia äkkikuolemia oli useasti saunovilla vähemmän kuin harvoin löylyttelevillä. Tutkittavana oli vain miehiä.

Selitys voi olla sydäntautiopin erikoislääkärin Jari Laukkasen mukaan se, että sauna rentouttaa ja alentaa verenpainetta. Laukkanen toteaa Helsingin Sanomissa, että verisuonet säilyvät joustavampina, kun ne joutuvat työskentelemään saunassa.

Laukkasen johtama tutkimus seurasi 2 315 itäsuomalaista miestä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Miehiä seurattiin kaksikymmentäyksi vuotta. He kertoivat tutkijoille elintavoistaan kuten liikkumisesta, tupakoinnista ja ruokailutottumuksistaan sekä saunomistottumuksistaan. 

Seurannan aikana miehistä kuoli 929 eri syistä. Erilaisiin sydänvaivoihin heistä kuoli 878 eli valtaosa.

Tutkijat vertailivat saunomistapojen vaikutusta seurattujen miesten sydäntautikuolleisuuteen eri tavoin.

Useasti eli neljästä seitsemään kertaa viikon aikana saunovien riski kuolla esimerkiksi äkilliseen sydämenpysähdykseen oli 63 prosenttia alhaisempi kuin kerran viikossa saunovien. Kaksi kolme kertaa viikossa saunovien riski oli 22 prosenttia vähäisempi kuin kerran viikossa saunovien.

Seuratussa ryhmässä 200 miestä kävi saunassa 4–7 kertaa viikossa. Vain 12 seuratuista ei tavannut käydä viikoittain saunassa. Koska saunomattomia oli niin vähän, heidän kuolleisuuttaan ei vertailtu.

Saunominen useasti viikossa näytti ylipäätään vähentävän kuolleisuutta muihinkin sydän- ja verisuonisairauksiin.

Löylytellä kannattaa pitkään. Ainakin 19 minuuttia kerralla saunovien riski kuolla äkilliseen sydämenpysähdykseen oli yli 50 prosenttia alhaisempi kuin alle 11 minuuttia saunovien. Lämpötila saunassa oli 40–100 astetta.

Tutkimus oli JAMA Internal Medicinessa.

TieKu
Seuraa 
Viestejä581
Liittynyt25.5.2010

Miesten sydänkuolemat vähenivät saunomalla

Ueberweg 24.02.2015 klo 11:22 TieKu 24.02.2015 klo 11:06 Onko tämä hieman tutkimus vastaavanlainen kuin ruisleivän ihmeitä tekevä kuitu. Eli maailmassa elelee noin kuutisen miljardia ihmistä jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan ruisleivästä. Aivan samoin on saunan kanssa, ja saunasta autuaan tietämättömiä saattaa olla jopa vielä enemmän kuin se kuutisen miljardia. Niin ja ei me suomalaiset olla mitään hypertervettä kansaa vaikka syömmekin ruisleipää ja käymme hikoilemassa kerran viikosssa...
Lue kommentti
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Miesten sydänkuolemat vähenivät saunomalla

Saunaa ja avantouintia voisi verrata onhan ne lämpöstressiä eri tavoin. Aikoinaan kun hygieniataso oli heimko erottui saunonat terveempinä.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä