Naisista 15 prosenttia ja miehistä viisi prosenttia potee migreeniä. Kuva: Kimmo Taskinen
Naisista 15 prosenttia ja miehistä viisi prosenttia potee migreeniä. Kuva: Kimmo Taskinen

Aiemmin migreeni on liitetty aivohalvauksiin, mutta kasvava näyttö yhdistää taudin myös muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Migreeniä sairastavilla voi olla muita korkeampi riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, esittää suurehko yhdysvaltalais-saksalainen tutkimus. Sen julkaisi lääketieteen kausijulkaisu British Medical Journal.

Migreenipotilailla ilmeni suhteessa enemmän sydämeen ja verisuoniin liittyviä vaivoja, kuten sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja rintakipua.

Sairauksien lisäksi heille kasaantui niistä johtuvia kuolemia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riski erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin oli migreeniä sairastavilla naisilla puolet suurempi kuin muilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen otokseen valittiin vain naisia, mutta tutkijat eivät näe syytä, miksi tulos ei pätisi myös miehillä.

Tutkimukseen osallistui yli 115 500 naista. He olivat 25–42-vuotiaita, ja heidän terveydentilaansa seurattiin vuodesta 1989 vuoteen 2001.

Migreeni ei ollut otoksessa mitenkään poikkeuksellisen yleinen. Sitä sairastaa vajaat 15 prosenttia naisista ja vajaat viisi prosenttia miehistä.

Siksi tulokset ovatkin väestötasolla merkittäviä, vaikka yksittäisen migreenipotilaan kannalta ne ovat perin vähäpätöisiä.

Tutkijat toivovatkin tiedotteessa, että migreeni opittaisiin terveydenhuollossa huomioimaan yhtenä sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä.

Migreeniin sairastutaan usein nuorempana kuin sen ennakoimiin muihin tauteihin, joten se voi toimia tärkeänä varoitusmerkkinä henkilöille, joilla on muitakin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Sydän- ja verisuonisairauksien riski ei tutkimuksessa laskenut, vaikka migreenin oireet olisivat lievittyneet tai jopa kadonneet esimerkiksi iän myötä.

Vanhastaan tiedettiin, että migreeniä sairastavan riski saada aivohalvaus on jopa kaksinkertainen muihin nähden. Tämä riski liittyy migreenin auralliseen muotoon.

Uudessa tutkimuksessa aurallisia ja aurattomia migreeneitä ei eroteltu toisistaan. Tutkijat eivät osaa sanoa, onko jompikumpi muoto toista suurempi riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla