Ensimmäistä joululaulua ei tunneta, mutta laulut ovat kuuluneet jouluun kauan.

Latinankielisiä jouluhymnejä esitettiin jo 300-luvun Roomassa, ja varsinainen perinne laulamisesta kehittyi 1200-luvulla Saksassa, Ranskassa ja Italiassa.
Suomessa käytetyssä Piae Cantiones -kokoelmassa vuodelta 1582 on hengellisiä joululauluja, joita meillä edelleenkin lauletaan niin latinan kuin suomen kielellä.

1800-luvulla perinne vahvistui, kun perustettiin kuoroja. Vaikutteita ja joululaulujakin tuli etenkin Saksasta musiikki- ja kuoromiesten mukana. Hoosianna-hymni ilmestyi suomenkielisenä seminaarinlehtori E. A. Hagforsin kokoelmassa vuonna 1871, ja se esitettiin ensimmäisen kerran Jyväskylän kaupunginkirkossa.

Koteihin joululauluperinne välittyi koulujen kuusijuhlista, joita ryhdyttiin viettämään 1800–1900-luvun taitteessa. Juhlassa laulettiin muun muassa Enkeli taivaan -virsi. Kuusijuhlan kohokohtaa, joulupukin vierailua silmällä pitäen P. J. Hannikainen kirjoitti ja sävelsi Joulupukki-laulun. Se esitettiin todennäköisesti ensimmäisen kerran Jyväskylän seminaarin kuusijuhlassa 1910-luvulla. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin vastasi Jyväskylän yliopiston musiikin lehtori Erja Kosonen Tieteen lukijakysymykseen vuonna 2010.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tieteen verkkouutiset jäävät joulutauolle ja palaavat loppiaisen jälkeen. Toimitus toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla