Kuva: Lmbuga / Wikimedia Commons.
Kuva: Lmbuga / Wikimedia Commons.

Jos sitä noudattaa.

Erilaiset brändätyt dieetit toimivat jokseenkin yhtä tehokkaasti - jos niitä jaksaa noudattaa. Tällainen oli tulos amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa vertailtiin erilaisten ruokavalioiden seurauksia.

Koehenkilöiden paino putosi lähes saman verran vähärasvaisella ja vähän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla. Enemmän eroja syntyi siitä, sisältyikö laihdutusohjelmaan henkistä tukea tai liikuntaa.

Tutkijat kävivät läpi 48 satunnaistettua koetta, joihin on osallistunut yli 7000 erilaisilla dieeteillä hoidettua ylipainoista ja liikalihavaa aikuista koehenkilöä. Tutkimuksessa seurattiin painon muutosta puolen vuoden ja vuoden kuluttua dieetin aloittamisesta.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajat olivat puolen vuoden kohdalla laihtuneet kahdeksan kiloa enemmän kuin vertailuryhmä joka eivät ollut millään dieetillä. Vähärasvaisen ruokavalion noudattajat olivat laihtuneet seitsemän kiloa.

Ohjausta ja tukea saaneet olivat laihtuneet kolme kiloa enemmän kuin muut laihduttajat. Liikunnan merkitys tuli esiin vuoden kohdalla. Silloin liikuntaa harrastaneet taas olivat pudottaneet runsaat kaksi kiloa enemmän kuin muut.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen vertailussa olivat mukana Painonvartijoiden ja Atkinsin dieetit sekä Zone-, Jenny Craig-, Learn-, Nutrisystems-, Ornish-, Volumetrics-, Rosemary Conley, Slimming World ja South Beach dieetit.

Tutkimuksen julkaisi Journal on the American Medical Association.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Liittynyt16.3.2005

Mikä vain dieetti laihduttaa

Kapsky 04.09.2014 klo 06:27 Dieetti eli ruokavalio. Jospa keksisin sellaisen ruokavalion, missä syödään läskiä, vehnää, pitsaa ja hampurilaista, kaikki sulatetussa laardissa uppopaistettuna ja tönkkösuolattuna. Toivottavasti lehti pitää minkä lupaa. Olet oikeassa, että sanojen merkitysten kanssa kannattaa olle tarkkana ja että dieetin perusmerkitys on ruokavalio. Nykysuomessa dieetti-sanaa kuitenkin aika yleisesti käytetään tarkoittamaan erikoisruokavaliota ja usein juuri laihduttavaa...
Lue kommentti
Neutroni
Seuraa 
Viestejä30467
Liittynyt16.3.2005

Mikä vain dieetti laihduttaa

Kosh 05.09.2014 klo 11:44 Mitä nappeja ja miksi? Kyllä kai uppopaistaa voi tuhoamatta vitamiineja ja hivenaineita täysin, kunhan tietää mitä tekee. Kyllä se varmaan toimii, jos tietää mitä tekee ja tekee myös. Se on sitten toinen asia, että jos aletaan markkinoida jotain dieettiä yleisesti, kuinka suuri osa sitä kokeilevista osaa tehdä asiat oikein. Jotenkin luulen, että se joka valitsee "upopaistetaan kaikki suuhun pantava voissa" -dieetin ei välttämättä uppopaista kovin monipuolista ruokaa...
Lue kommentti