Hyttynen lentää omaperäisesti. Kuva: <span class="photographer">Fabrizio Montarsi</span>
Hyttynen lentää omaperäisesti. Kuva: Fabrizio Montarsi

Hidastusvideo näyttää oudon lentotyylin, joka saattoi valikoitua ininän vuoksi.

Inisten lähestyvään hyttyseen ei yhdisty mielikuva nopeudesta. Sen siivet käyvät kuitenkin paljon vinhempaa vauhtia muilla hyönteisillä. Koko lento on nyt kuvattu huippunopeuskameroilla, ja arvostettu Nature julkaisi löydökset.

Hyttynen räpyttää pitkiä ja kapeita siipiään lähes 800 kertaa sekunnissa. Tahti on neljä kertaa nopeampi kuin monilla muilla samankokoisilla hyönteisillä. Juuri siipien räpytyksestä lähtee hyttysille tunnusomainen korkeataajuinen ininä.

Hyttysten lennon toinen erikoisuus on siipien liike. Siivet heiluvat ensinnäkin poikkeuksellisen kapeassa kulmassa. Mehiläinen heiluttaa siipiään yli kaksi kertaa laajemmassa kaaressa. Jotkut ovat ihmetelleet, miten hyttynen voi pysyä ilmassa moisella kapealla räpytyksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyönteistieteilijä Richard Bomphrey Lontoon yliopistosta ja hänen kollegansa kuvasivat hyttysen lennon kahdeksalla huippunopeuskameralla videolle ja saattoivat näin seurata siipien liikkeitä eri puolilta ja lyönti lyönniltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alla olevalla Naturen sekä Bomphreyn, Nakatan, Phillipsin ja Walkerin videolla hyttysen lento on lähes 700 kertaa hitaampaa kuin todellisuudessa.

Lennon aerodynaaminen analyysi paljasti, että hyttyset etenevät ilmassa eri tavalla kuin mitkään muut lentävät eläimet. Hyttysen lentotekniikan omintakeinen salaisuus on siiven kiertoliike iskun puolivälissä. Maallikon silmään siipien liike muistuttaa takaperin uintia. Sillä hyttynen saa muista hyönteisistä eroavan lisänosteen siipiensä kärkeen.Tutkijat eivät tiedä, miksi hyttynen on kehittänyt muista hyönteisistä poikkeavan tyylin. Kenties se on valikoitunut äänellä tapahtuvan viestinnän tarpeisiin. Ininällä voi ehkä puhutella lisääntymiskumppania.

Sisältö jatkuu mainoksen alla