Kolikon pitää kiinni pala mikrokuitua. Kuva Fearing Group, UC Berkeley
Kolikon pitää kiinni pala mikrokuitua. Kuva Fearing Group, UC Berkeley

Insinöörit ovat matkineet seinillä ja katossa kiipeilevää gekkoliskoa ja valmistaneet mikrokuidun, joka pitää kolikon lähes pystysuoralla seinällä.

Insinöörit ovat matkineet seinillä ja katossa kiipeilevän gekkoliskon jalkojen karvaista pintaa ja valmistaneet mikrokuidun, joka tarttuu melkein kuin teippi.

Kalifornian Berkeleyn yliopiston insinöörien johtama tutkimusryhmä valmisti gekkoliskon kykyjen innoittamina keinotekoisista polypropyleenikuiduista materiaalia, jonka kitka kannattaa kuormaa sileillä, kaltevilla pinnoilla. Jokainen kuitu on 20 mikronin (millin tuhannesosan) pituinen ja noin sata kertaa ihmisen hiusta ohuempia. Kuituja mahtuu 42 miljoonaa neliösenttimetrille. Kolikko tarttuu materiaaliin yhtä hyvin kuin teippiin.

Berkeleyn tiedote korostaa kuitenkin, etteivät keinokarvat, toisin kuin gekon jalkojen hiukset, tartu seinään liiman tavoin. Ne vain liukuvat pinnalla erittäin vastahakoisesti. Kaikkiin hämähäkkimiehen temppuihin uudesta mikrokuidusta valmistettu asu ei siis sopisi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden tavoitteena on lisätä kuituun tartuntaa. Tällaisenaan sille saattaa löytyä sovelluksia esimerkiksi kengänpohjissa, autojen renkaissa ja urheiluvälineissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla