Jo yli kolme vuosikymmentä aika hyvin paikkansa pitäneen Mooren lain mukaan insinöörit ahtavat mikrosiruihin aina puolentoista vuoden kuluessa kaksinkertaisen määrän transistoreita. Tahti uhkaa kuitenkin hiipua, sillä nykytekniikalla ei siruihin saada ...

Jo yli kolme vuosikymmentä aika hyvin paikkansa pitäneen Mooren lain mukaan insinöörit ahtavat mikrosiruihin aina puolentoista vuoden kuluessa kaksinkertaisen määrän transistoreita. Tahti uhkaa kuitenkin hiipua, sillä nykytekniikalla ei siruihin saada 130 nanometriä pienempiä yksityiskohtia. Nanometri on metrin miljardisosa eli millimetrin miljoonasosa. Tutkijat ovat kilvan kehitelleet uusia tapoja mikropiirin rakenteen tiivistämiseksi. Usein menetelmä kaatuu kalleuteen tai hitauteen. Princetonin yliopistossa työskentelevän Stephen Choun upouusi menetelmä sen sijaan on sekä halpa että tehokas, BBC:n verkkouutiset kertoo.

Choun menetelmä perustuu kvartsimuottiin, jossa mikropiirin rakenne on syvennyksinä. Muotti pannaan piilevyn päälle. Sen jälkeen muottiin suunnataan lasersäde, jolloin muotti kuumenee niin että se sulattaa piin. Sula pii tunkeutuu muotin syvennyksiin, kun muotti painuu alemmaksi. Näin mikropiiriin saadaan 10 nanometrin kokoisia yksityiskohtia nopeasti ja halvalla. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, miten muoteilla voitaisiin valmistaa toimivia mikropiirejä, joissa tarvitaan monta kerrosta.