Kuva: <span class="photographer">American Institute of Physics</span>
Kuva: American Institute of Physics

Uudella hologrammimikroskoopilla voidaan seurata esimerkiksi planktonin elintapoja sen luonnollisessa ympäristössä.

Tutkijat ovat kehittäneet laitteen, jolla saadaan tarkkoja kolmiulotteisia kuvia mikroskooppisista merenelävistä jopa sadan metrin syvyydessä. Uudella hologrammimikroskoopilla voidaan ensimmäistä kertaa seurata esimerkiksi planktonin elintapoja sen luonnollisessa ympäristössä.

Vedenalainen hologrammimikroskooppi toimii seuraavasti: Lasersäde ohjataan pienen reiän läpi. Näin saadaan pistemäinen valonlähde, joka valaisee merivettä. Osa aalloista sirottuu vedessä olevista eliöistä. Sirottunut ja suoraan edennyt säde vuorovaikuttavat keskenään ja muodostavat interferenssikuvion digitaalikameraan. Kuvio muutetaan tietokone-ohjelmistolla kolmiulotteiseksi hologrammiksi. Tehokas tiedonsiirto vesitiivistä kaapelia pitkin mahdollistaa jopa mikro-organismien filmaamisen.

Tutkijat pakkasivat mikroskooppinsa niin, että laser ja digitaalikamera ovat erillisissä vedenpitävissä kuorissa. Vesinäyte jää niiden väliin. Homma ei ollut suoraviivaista. Eräs vaikeus oli saada kuorien optiset ikkunat tarpeeksi läpinäkyviksi tarkkaan kuvaukseen ja samalla niin vahvoiksi, että ne kestävät vedenalaista painetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi 20-kiloinen mikroskooppikamera ei vaadi laivakuljetusta, kuten tonnien painoiset edeltäjänsä. American Institute of Physics kertoo, että uusi kamera erottaa myös entistä pienempiä yksityiskohtia. Digitaalisen kameran ja tiedonsiirron ansiosta se päihittää filmiä käyttävät edeltäjänsä monin tavoin. Aikaisemmin veden alta saatiin kerralla vain jokunen kuva. Nyt kuvia kertyy tuhansia muutamassa minuutissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla