Elimistön fysiologinen sopeutuminen kuumuuteen vie aikaa noin kaksi viikkoa.

Helteiden perään haikaillaan, mutta usein kuumalla kelillä on kuitenkin tukala olo. Mistä tukaluus tulee, Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö, professori Hannu Rintamäki?

"Elimistön fysiologinen sopeutuminen kuumuuteen vie aikaa kaikkiaan noin kaksi viikkoa. Ja jos välillä on pari viikkoa kylmää, sopeutuminen kuumaan alkaa alusta."

Mitä sopeutumisessa tapahtuu?

"Prosessissa on useita vaiheita. Sydämen syke rauhoittuu 3-5 vuorokaudessa, elimistön sisälämpötila tasapainottuu 5-8 vuorokaudessa, hien suolapitoisuus laimenee 6-10 vuorokaudessa ja hikoiluteho parantuu 10-12 vuorokaudessa. Sopeutunut ihminen hikoilee nopeammin ja suurempia määriä eli sietää kuumuutta paremmin. Hikoilu on elimistön tehokkain keino poistaa lämpöä kehosta. Kannattaa myös levätä riittävästi yöaikana, ja nimenomaan viileässä. Joskus ihmiset luulevat, että jos yönkin viettää kuumassa, elimistö tottuu kuumaan nopeammin. Asia on kuitenkin päinvastoin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi toiset kestävät kuumuutta paremmin kuin toiset?

"Kuumuuden kestäminen on helpompaa, jos on tottunut fyysisiin ponnisteluihin, kuten hikoilua aiheuttaviin kestävyyslajeihin. Hyvä kunto auttaa muutenkin, koska silloin sydän jaksaa toimia tehokkaammin ja pintaverenkierto on runsasta. Huono kuumansietokyky voi olla myös perinnöllistä, mikä näkyy huonona hikoilukykynä. Syitä ei tunneta tarkemmin. Lisäksi esimerkiksi pitkäaikainen valvominen heikentää lämmönsietokykyä."

Kroppa väsähtää kuumasta, mutta miksi ajatuskin tuntuu tahmaavan?

"Se on ihan totta. Kuten kylmänkin kohdalla, pieni ärsytys voi jopa parantaa ajatuksenjuoksua, mutta voimakas kuumastressi aiheuttaa distraktiota eli vie keskittymiskyvyn. Ajatukset askaroivat tukaluudessa eivätkä jaksa kiinnittää huomiota muihin asioihin."

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2011.

Tiede-lehden päivittäiset nettiuutiset palaavat kesätauolta 30. heinäkuuta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla