Helikopteri kuvasi Marsissa oman varjonsa tiistaina. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Helikopteri kuvasi Marsissa oman varjonsa tiistaina. Kuva: Nasa

Ingenuity-kopteri lensi tiistaina Jezeron kraatterissa yli sata metriä etelään. Samaan suuntaan mönkii myös Perseverance.

Ingenuity-kopteri

kohosi Marsin ohueen kaasukehään tiistaina kello 12.34 Marsin aurinkoaikaa. Suomen aikaa lento tapahtui noin iltaseitsemältä.

Polvenkorkuinen minikopteri lensi noin 106 metrin matkan etelään paikasta, johon se oli laskeutunut kuudennella lennolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se pysyi yli sadassa metrissä lähes 63 sekuntia, Nasan Jet Propulsion -laboratorion lennonjohto ilmoitti Twitterissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nasa on julkaissut kartan, josta näkyy kopterin lentoreitti.

Seitsemäs lento ei ollut pisin, ei ajassa eikä matkassa mitattuna. Kuudes lento 22. toukokuuta kesti 140 sekuntia.

Neljännellä lennolla 30. huhtikuuta kopteri puolestaan liikkui 266 metriä, kertoo verkkosivu Space.com.

Vain 1,8 kiloa painava kopteri jatkaa nyt Jezeron kraatterissa etelään, kuten Perseverance-mönkijäkin. Kopteri ei ole palannut lähtöpaikalleen sitten neljännen lennon.

Lähellä Perseverance on liikkunut hieman yli puoli kilometriä.

Minikopteri laskeutui toista kertaa aivan uudelle alueelle. Kopteri tuotiin Marsiin Persevarence-laskeutujan kyydissä 18. helmikuuta.

Kopteri on jo jatkoajalla, sillä alun perin lentoja oli suunniteltu sille vain viisi. Toukokuun lopulla lennonjohto kuitenkin päätti jatkaa kopterin lento-ohjelmaa.

Persevarance seurasi ja avusti viittä ensilentoa yhteydenpidossa, mutta nyt se on keskittynyt päätehtäväänsä.

Mönkijä tutkii Marsin kiviä ja niiden koostumusta ja etsii merkkejä alkeellisesta elämästä.

Kopteri voi toki auttaa tässä. Se voi yläilmoista tutkailla mönkijälle sopivia reittejä. Ingenuity ehkä myös löytää kiinnostavia kohteita Perseverancen kameroille ja muille laitteille.

Minikopterin lennoista näytti tulevan jo rutiinia viiden ensilennon jälkeen. Kuudes lento oli kuitenkin oikukas 22. toukokuuta.

Kopterin ohjelmiin tuli häiriö 54 sekunnin kuluttua lähdöstä. Se keskeytti kopterin navigointikameran kuvien lähettämisen.

Sekaannus häiritsi myös helikopterin lentämistä ylläpitävää dataa. Tämä johti lennon jatkuvaan korjailuun. Kopteri keikkui hetkittäin yli 20 asteen kulmassa.

Lopulta se laskeutui turvallisesti noin viiden metrin päähän suunnitellusta kohdasta.

Vaiettäniinkö
Seuraa 
Viestejä10470

Kvasibeatnik kirjoitti:
Pseudohippi kirjoitti:
Kvasibeatnik kirjoitti:
Pseudohippi kirjoitti:
Kvasibeatnik kirjoitti:
Joko sitä videota alkaa tulla?

Olet kenties kuullut Google -nimisestä internetin hakupalvelusta. Se löytyy osoitteesta https://www.google.com

Kirjoita google-palvelun hakukenttään  Ingenuity flight video niin sieltä niitä löytyy. Jos englanti tuottaa vaikeuksia niin voit kopioida hakusanat suoraan tästä tekstistä.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää alla olevaa suoraa linkkiä:

https://www.google.com/search?newwindow=1&client=safari&rls=en&tbm=vid&s...

Jos et ole kuullut Googlesta niin kysy osastonhoitajalta. Hän varmaan kertoo.

Löytyy vain jotain kuvasarjoja pinnalta, ei videota suoraan tuolta kopterista, vaikka sellaista luvattiin ja vielä hoodeenä. Osastonhoitaja yritti myös, mutta löysi vain nuo samat. Voisitko Sinä auttaa meitä?

Eli et osaa klikata linkkiä. En voi auttaa.

Tossa ekassa on just se muutaman framen kuvasarja jostain kilometrin päästä. Ja tossa toisessa ei ole mitään videonkaltaistakaan, vain pari kuvaa. Ja kummassakaan ei ole sitä lentovideota. Siis kuvaa tuolta kopterista. Ei maasta(marsperältä). Mistään hoodeestä puhumattakaan.

Hassusti tuo eka oli kyllä viiskytluvun 3d-tekniikalla. Höhö. Uus folio tuo redgreen 3d?

Mutta se on kuitenkin tuoretta kuvamateriaalia kopterilennoista Marsista. Ajattelepa sitä. Marsista. Aika hienoa, vai mitä?

JPI
Seuraa 
Viestejä33952

Pseudohippi kirjoitti:
Neutroni kirjoitti:
Pseudohippi kirjoitti:
Juu, voisi kyllä kuvitella että ennen kun Marsissa on pysyvä asutus ja omaa polttoainetuotantoa, sähkö on ainoa lentävän laitteen käyttövoima eikä sitäkään ole tarjolla kovin paljoa.Olisi hauska tietää esim. Ingenuityn aurinkopaneelien hyötysuhde...

Minulla ei ole tietoa juuri Ingenuityn kennoista, mutta avaruuslaitteissa käytetään yleensä monikerroksisia erikoiskennoja, joiden hyötysuhde on jotain 30-40 %. Veikkaan, että Ingenuityssäkin on sellaiset.

Joo, näkyi olevan 33%. Olisi ehkä voinut luulla olevan vähän suurempikin, mutta varmaan tuokin on kompromissi painon ja hyötysuhteen välillä.

MIkähän mhtaa oll aauringon säteilyteho Marsissa noilla leveysasteilla. Vissiin latausajat lentojen välillä kuitenkin useita päiviä niin tuotto on pieni.

Vertailun vuoksi: Eteläsuomessa kesällä säteilyteho n.1000 w/neliö ja jos hyvän kuluttajapaneelin hyötysuhde 20 % niin kauniina toukokuun päivänä parhaimmillaan tulee se 200 W/m2. (Kuluttajapaneelien standardikoko on 1 x 1m65 m2 eli 20 % hyötysuhteella nimellisteho 330 W.)


Marsissa saadaan noin 59% siitä auringon säteilytehosta mitä maassa. Tuossa ei ole huomioitu pilvisyyttä, joka on maassa luonnollisesti keskim. suurempi kuin Marsissa.

https://www.firsttheseedfoundation.org/resource/tomatosphere/background/.... .

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla