Viisimillinen minilaboratorio on valmistettu polyetyleenistä, puoliläpäisevä kalvo taas polykarbonaatista. Kuva: <span class="photographer">Michael Cima/MIT
</span>
Viisimillinen minilaboratorio on valmistettu polyetyleenistä, puoliläpäisevä kalvo taas polykarbonaatista. Kuva: Michael Cima/MIT

Elimistön sisuksiin upotettava laite mittaa syöpäkasvaimen muutoksia reaaliajassa.

Syöpäkasvaimia tutkitaan kudosnäytteillä, mutta ne paljastavat kasvaimen rakenteen vain tiettynä hetkenä.

"Näin menetellen syövän leviäminen saadaan usein selville liian myöhään", sanoo MIT:in professori Michael Cima.

Ratkaisuksi Cima ryhmineen kehitti laitteen, jonka avulla kasvaimen kehitystä voidaan seurata elimistön sisältä käsin reaaliajassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Suunnittelemamme implantti on tavallaan minilaboratorio, joka rekisteröi syöpäkasvaimen muutoksia minuutti minuutilta: onko se kasvamassa vai kutistumassa, onko se lähettänyt tai lähettämässä etäpesäkkeitä ja reagoiko se hoitoihin", Cima toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ciman kokeissa piskuinen implantti monitoroi hiiren syövän kasvua menestyksekkäästi kuukauden ajan, ja tutkijat uskovat, että laite on muutamassa vuodessa valmis istutettavaksi myös ihmisen elimistöön.

Viiden millimetrin läpimittainen implantti sisältää magneettisia nanohiukkasia, jotka on päällystetty tiettyihin molekyyleihin reagoivilla yhdisteillä. Syövän tilasta kielivät molekyylit läpäisevät implantin kalvon, sitoutuvat hiukkasiin ja klimppiintyvät yhteen, jolloin ne pystytään havaitsemaan MRI:n avulla.

Tutkimuksen julkaisi Biosensors & Bioelectronics.

Sisältö jatkuu mainoksen alla