Ensimmäistä kertaa rottien käyttäytymistä ja aivokemiaa voidaan tutkia samanaikaisesti, rottia nukuttamatta.

Yhdysvaltain valtiollinen Brookhaven National Laboratory on kehittänyt minikokoisen PET-kuvantamislaitteen, jolla voidaan tutkia eläinten aivokemiaa niitä nukuttamatta.

PET-kuvaus eli positroniemissiotomografia perustuu lievästi radioaktiivisiin merkkiaineisiin. Sillä saadaan tietoa muun muassa aivojen dopamiinijärjestelmän toiminnasta. Dopamiini on aivojen välittäjäaine, jolla on osansa esimerkiksi mielihyvän tunteissa, masennuksessa ja riippuvuuksien syntymisessä.

Dopamiinista on saatu runsaasti tietoa erilaisista jyrsijöillä tehdyistä tutkimuksista. Niitä on kuitenkin tähän saakka rajoittanut se, että eläimet on pitänyt nukuttaa tai muuten rauhoittaa kuvantamisen ajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosien kehitystyön tuloksena tutkijat saivat aikaan pienikokoisen kaulurimaisen kuvauslaitteen, joka yllään rotta pystyy edelleen hääräilemään häkissään. Nyt siis pystytään ensimmäistä kertaa tutkimaan yhtä aikaa rottien aivokemiaa ja käyttäytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse kauluri painaa 250 grammaa, mikä olisi toki rotalle liikaa, mutta se on kiinni pitkässä varressa, jota ohjailevat herkät jouset ja liikkeentasaajat. Rotta ei tunne laitteen painoa, koska se myötäilee eläimen liikkeitä.

Tutkijoiden mukaan rotat ovat sopeutuneet donitsinmuotoiseen skannerikauluriin hyvin eikä niiden stressitasoissa ole ollut kuin pieniä, väliaikaisia nousuja.

Heti ensimmäisten kokeiden tulokset yllättivät. Niiden mukaan rottien dopamiinitasot olivat kääntäen verrannollisia niiden fyysiseen aktiivisuuteen, siis liikehtimiseen. Yleensä aktiivinen käytös liitetään dopamiinitasojen nousuun.

Tutkijat arvioivat, että tulossa saattaa olla aivan uudenlaista tietoa dopamiinijärjestelmän toiminnasta. Ainakin laite on osoittanut toimivansa. Työsarkaa riittää myös hereillä otettujen kuvien vertailemisesta aiempiin, narkoosissa otettuihin aivokuviin. 

Uuden tutkimusmenetelmän julkaisi Nature Methods.

Lue, miten dopamiini osallistuu päihderiippuvuuden syntyyn ihmisellä: Tiede-lehden 10/2007 artikkeli Päihderiippuvaista imee mielihyvän musta aukko

KUVA: Brookhaven National Laboratory

Sisältö jatkuu mainoksen alla