Kissafanit voivat hengittää vapaammin, sillä heidän karvaisia kavereitaan ei voi enää syyttää astmasta. Vaikka lemmikin hilse herättää lapsen elimistössä immuunivasteen, se ei johda sairastumiseen, raportoidaan

Kissafanit voivat hengittää vapaammin, sillä heidän karvaisia kavereitaan ei voi enää syyttää astmasta. Vaikka lemmikin hilse herättää lapsen elimistössä immuunivasteen, se ei johda sairastumiseen, raportoidaan Lancet -lehdessä.

Moni väestötutkimus on ehtinyt jo viestiä, että kissaperheissä kärsitään muita vähemmän allergioista ja astmasta, mutta vasta Lancetin julkaisema havainto osoittaa käytännössä kissojen syyttömyyden.

Virginian yliopiston tutkimukseen haalittiin yli kaksisataa 12-14-vuotiasta lasta. Osalla heistä oli astmaan viittaavia hengitysvaikeuksia. Tutkijat selvittivät lasten sairaushistorian ja allergiaherkkyyden sekä keräsivät koehenkilöiden kodeista pöly- ja hilsenäytteitä.

Mitä enemmän lapsi oli joutunut tekemisiin kissanhilseen kanssa, sitä vähemmän hänellä oli astmaoireita. Sen sijaan pölypunkeille altistuneilla oli neljä kertaa suurempi riski sairastua astmaan.

Virginialaisryhmän mukaan kissan kanssa asustaneiden lasten elimistö oppii ajan kanssa sietämään kissan hilsettä. Heidän immuunivasteensa on hyvin samanlainen kuin allergikoilla, mutta muuntunut.

"Meidän havaintomme eivät tuo nykyisiä suosituksia, joiden mukaan lapsiperheiden pitäisi välttää tai luopua kissasta suojatakseen lasta astmalta", tutkijat korostavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla